Cum faci o casa pe teren in panta: 5 lucruri pe care e bine sa le stii

Publicat pe 22.06.2018 la 16:13 Actualizat pe 22.06.2018 la 16:16

Cum sa faci o casa pe un teren in panta? Afla de ce trebuie sa tii cont!

Construirea unei case pe un teren in panta poate fi o adevarata provocare pentru multi dintre viitorii proprietari. Din acest motiv, cel mai bine este sa apelezi la un proiectant cu experienta, daca ai de gand sa locuiesti..pe o suprafata inclinata. Un teren cu suprafata nergulata poate fi un avantaj pentru cladirea unei constructii cu elemente deosebite, daca pornim de la un proiect bine conceput. Cum sa faci o casa pe un teren in panta? Afla de ce trebuie sa tii cont!

1.Studiul geotehnic este o etapa peste care nu poti sa sari. In general, pentru orice tip de contructie se recomanda ca, initial, sa se realizeze un studiu geotehnic. In urma unei astfel de analize, vei obtine informatii valoroase cu privire la calitatea si proprietatile terenului, la avantajele si la dezavantajele pe care acesta le ofera si vei putea seta oportunitatile si provocarile in construirea unei case pe o astfel de suprafata. Cu atat mai mult, necesitatea unui studiu geotehnic creste in cazul in care ne raportam la un teren inclinat.

2. Fundatia, in situatia in care vorbim despre un teren in panta, se realizeaza uniform pe orizontala, constructia suprainaltandu-se in functie de gradul de inclinare al suprafetei. O varianta alternativa ar fi reprezentata de turnarea fundatiei in trepte, care are rolul de a elimina trasarile diferentiale. Modalitatea de realizare a fundatiei se stabileste in principal in functie de consistenta terenului. De asemenea, se recomanda ca, in cazul caselor in panta, sa se realizeze o fundatie mai adanca, iar acest sfat este unul demn de urmat si pentru proiecte de case cu mansarda ridicate pe teren inclinat.

3. Zidurile de sprijin reprezinta un alt aspect de luat in calcul in cazul in care ti-a trecut prin minte sa iti construiesti o casa pe un teren in panta. Zidurile de sprijin sunt, de fapt, constuctii realizate din beton armanat, piatra si alte materiale care confera o rezistenta foarte mare si sunt elementele care nu pot lipsi din proiectul unei case in panta. Alaturi de terasarea terenului si de realizarea unui subsol amplu, acestea reprezinta solutii de asigurare a caselor de pe suprafetele neregulate.

4. Sistemul de scurgere al unei case in panta trebuie sa fie foarte bine gandit si implmentat, tocmai pentru a reduce riscul aparitiei infiltratiilor in zona mai inalta a constructiei. Totusi, unul dintre marile avantaje ale caselor in panta este reprezentat tocmai de faptul ca acestea sunt mai putin predispuse la inundatii. Aceasta caracteristica face ca un teren inclinat sa fie o suprafata ideala pentru ridicarea unei case cu un subsol sau demisol, pentru a capata spatii suplimentare ce pot fi utilizate pentru depozitare, de exemplu.

5. Compartimentarea unei case ridicate pe teren in panta poate fi una foarte interesanta, daca apelezi la serviciile unui arhitect priceput. Tocmai diferentele de nivel sunt cele care pot da nastere unor linii arhitecturale deosebite, mai ales in cazul in care vorbim despre proiecte de case cu mansarde. De asemenea, o constructie in parte poate, fara niciun fel de problema, sa fie prevazuta cu garaj, in partea de subsol.

Sursa foto: pexels.com

În articolul

Cum faci o casa pe teren in panta: 5 lucruri pe care e bine sa le stii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x