Dieta mediteraneana si 4 alimente nelipsite din aceasta bucatarie
Publicat pe 18.08.2010 la 10:41 Actualizat pe 18.08.2010 la 15:50
Ikaria este o insula a Greciei in care dieta mediteraneeana se gaseste cu adevarat in forma sa cea mai pura. Principalele alimente sunt cerealele integrale, fructele, legumele, vinul rosu si carnea in cantitati limitate. Verdeturile care se gasesc in gradinile locuitorilor acestei insule sunt mai bogate in antioxidanti decat vinul rosu si ceaiul verde. Este important si modul in care se prepara mancarea: ei nu gatesc atat de mult prajind alimentele in ulei de masline, ci adaugandu-l la sfarsit in mancare, pentru a le pastra nutrientii.
O leguma reprezentativa a dietei mediteraneene este feniculul: el protejeaza organismul de aparitia cancerului si reduce infectiile. Caracatita este des preparata in bucataria greceasca, de cele mai multe ori unsa cu ulei de masline si facuta la grill. Are un continut bogat in niacina, proteine, acizi grasi si omega-3.
Horta, o planta care in alte tari este considerata o bucuriana: frunze de papadie verde si de mustar. Grecii le fierb putin cu usturoi, se amesteca apoi cu ulei de masline si lamaie.
Fasolea este cel de-al patrulea element de nelipsit din aceasta dieta, este mai ieftina decat carnea si poate fi gatita in foarte multe feluri.
Aceste alimente, consumate aproape zilnic te pot ajuta sa traiesti cu pana la 6 ani mai mult.