Dr Oz/ Le controleaza viata: tulburarea obsesiv-compulsiva

Publicat pe 15.10.2010 la 16:00 Actualizat pe 15.10.2010 la 19:40

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Considerata cea mai uimitoare boala mentala, tulburarea obsesiv-compulsiva te paralizeaza. Te trezesti dintr-o data blocat intr-un ritual irational - simti nevoia sa te speli mereu pe maini, sa inchizi usa de 5 ori sau sa numeri pana la 7 inainte de a intra pe usa. Dr Oz patrunde in aceasta lume bizara, incercand sa gaseasca raspunsuri la intrebarile care ne chinuie pe toti: care sunt simptomele? Pot suferi si eu de TOC?

Tulburarea obsesiv-compulsiva sau frica de a pierde controlul

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) se manifesta in doua feluri. Intai apare obsesia concretizata prin ganduri recurente nedorite, pe care ne este imposibil sa le infranam; apoi, ne trezim repetand actiuni in incercarea de a scapa de anxietate, adica compulsia. Desi anumite gesturi sau simptome sunt semne clare ale tulburarii obsesiv-compulsive, de multe ori ea poate fi confundata cu depresia, tulburarea bipolara sau ADHD. Un diagnostic medical corect se poate pune abia dupa 9 ani de la primele simptome.

TOC este de multe ori rezumata ca fiind o frica exagerata de a rani pe cineva sau de a fi ranit. Pacientul nu suporta ideea pierderii controlului asupra situatiei si este ingrozit de ideea ca factori din exterior ar putea sa ii hotarasca soarta. Acest proces are loc la nivelul creierului, unde exista un centru al grijilor care, in cazul celor care sufera de TOC, este suprasolicitat, spune Dr Oz.

Dr Tolin, director al Centrului de tulburari de anxietate, Institute of Living, invitat in platoul lui Dr Oz, sustine ca asemenea altor boli, TOC apare adesea la oamenii care au mai avut cazuri de tulburari mintale in familie. De asemenea, s-a observat ca "la baieti apare mai devreme, in timp ce la fete se dezvolta in adolescenta sau in prima parte a tineretii."

Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive

Obsesia. Daca ai tendinta sa faci curat chiar si cand nu mai exista particula de praf in jur sau esti convinsa ca trebuie sa dezinfectezi casa permanent pentru ca exista germeni in jur care te pot imbolnavi, inseamna ca ai cu siguranta obsesii. De altfel, nevoia de a pastra lucrurile aliniate sau umplerea timpului liber cu ganduri obsesive despre sex si violenta sunt alte semne ale obsesiei.

Compulsia. Comportamente compulsive precum spalarea repetata a mainilor, verificarea fiecarui lucru din jur, numaratoarea te transforma fara sa realizezi intr-una dintre persoanele care sufera de TOC.

Marcie, Marissa, Karen - trei femei, trei manifestari diferite TOC

Pe Marcie o tradeaza ritualul spalarii repetate a mainilor pana cand crapa si sangereaza. Acelasi lucru il face si cu vasele de bucatarie. Femeia marturiseste singura ca in fiecare zi isi spala mainile de 100 de ori! Aceasta compulsie provine din frica de germeni. Din chestionarul impartit de Dr Oz reiese faptul ca Marcie sufera de TOC acuta. In cazul ei, dr Tolin recomanda combinarea unei medicatii pe baza de inhibitori ai serotoninei cu terapie.

Marissa dezinfecteaza semineul, aranjeaza hainele dupa culori si nuante, nu poate iesi din bucatarie fara sa verifice daca aragazul e stins si totul in ordine. Desi este un caz clasic de tulburare obsesiv-compulsiva, ea se afla inca in stadiul moderat. Doctorul nu ii recomanda pentru inceput medicamente ci doar sedinte de terapie, avand in vedere ca anumite iesiri comportamentale pot tine strict de personalitatea sa.

Karen simte compulsia de a numara, fie pana la 3 atunci cand se gandeste la sotul ei si relatia lor, fie pana la 4 atunci cand isi face griji pentru familie. Astfel, nu exista zi in care sa nu stinga si sa aprinda lumina de trei ori. O alta manie de-a ei este sa isi faca analize regulat, pentru a fi sigura ca nu a fost infectata cu vreun virus. Dr Tolin crede ca problema ei este severa si ca trebuie rezolvata de urgenta.

Daca ai dubii in privinta sanatatii tale mintale si crezi ca te poti incadra in categoria bolnavilor de TOC, gasesti chestionarul pe site-ul lui Dr Oz.

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.

În articolul

Dr Oz/ Le controleaza viata: tulburarea obsesiv-compulsiva

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x