Dr.Oz/ Trei boli fatale diagnosticate gresit si cum sa nu cazi in capcana lor

Publicat pe 21.12.2010 la 00:32 Actualizat pe 21.12.2010 la 00:40

Boli fatale la femei diagnosticate gresit

Este omenesc sa gresesti – cu o exceptie. Doctorii, acei supraoameni, de la care restul se asteapta la minuni si izbaviri mistice. Dar atunci cand acesti eroi pierd din vedere realitatea crunta a bolii si pun diagnostice gresite, lucrurile iau o intorsatura urat. Dr.Oz va va dezvalui trei boli fatale pe care doctorii le diagnosticheaza gresit la femei si cinci moduri de a va proteja.

Janet, diagnosticata cu infectie la ureche in loc de atac cerebral

Una din primele disgnosticari gresite a fost in cazul lui Janet. Dintr-odata, femeii i s-au inmuiat picioarele, si-a pierdut vederea pentru cateva momente si apoi a inceput sa vomite. Au urmat sughituri si ore mai tarziu starea sa era la fel. La spital i s-a spus ca are numarul anticorpilor mare, din cauza unei posibile gripe, iar la tomograf nu se vedea nimic. Medicii i-au pus diagnosticul de infectie la urechea interna. I-au prescris medicamente pentru greata si ureche si au aproximat o perioada de pana la 6 saptamani de refacere.

In realitate, Janet suferise un atac de cord! Infarctul are loc cand inima pompeaza sange catre creier, unde se formeaza un cheag. Cand acel cheag blocheaza o vena, sangele nu mai poate iriga creierul, de unde si neuroni contractati si “vanatai pe creier”.

Diagnosticele se pun gresit la femei din mai multe cauze. In primul rand, femeile nu explica foarte clar ce simt, apoi doctorii sunt inclinati sa nu acorde la fel de multa incredere spuselor unei femei precum ale unui barbat.

Sally avea hipotiroidism dar doctorii au crezut-o depresiva si la menopauza

Sally spune ca simptomele ei s-au instalat lent. A inceput cu o usoara oboseala pentru ca mai tarziu, sa evolueze in epuizare fizica. Trebuia sa doarma de mai multe ori in timpul zilei, la anumite intervale, ca sa reuseasca in timpul ramas sa isi indeplineasca sarcinile.Sally a inceput sa observe ca luase si in greutate dar orice dieta ar fi tinut, nu putea sa dea jos niciun gram. La 40 de ani, femeia s-a recasatorit si a mers sa vorbeasca cu doctorul despre o posibila sarcina. Doctorul i-a spus ca intra la menopauza. Crezand ca greutatea o impiedica sa ramana gravida, femeia a facut un by-pass gastric, in urma caruia a slabit 50 de kg, dar a ramas la fel de obosita. Ii era frig totimpul, unghiile I se crapau, parul ii cadea. Un alt doctor a diagnostic-to cu depresie severa.

Doua diagnostice complet gresite pentru ca in realitate Sally suferea de hipotiroidism. Hipotiroidismul este una dintre cele mai intalnite boli hormonale. Glanda pituitara (creier) trimite tiroidei semnale ca poate sa secrete hormone, urmand ca tiroida sa raspunda, dar cand acest lucru nu se intampla, tiroida se umfla. Diagnosticul de tiroida este pus atat de greu la femei deoarece simptomele sunt foarte comune si se manifesta pe rand la pacient. Luate separate ele pot indica alte boli.

Donna – disectie aortic confundata cu hipertensiune

Dupa nasterea primului copil, la 37 de ani, Donna a inceput sa se simta rau. Avea tensiune mare si picioarele i se umflasera ingrozitor. Doctorii au dat “vina” pe cezariana. Dar apoi i-au aparut vanatai pe gat si dureri atroce care ii strabateau corpul de la torace la omoplati. Medicii au diagnosticat-o cu hipertensiune, cand de fapt Donna facuse disectie aortica de tip B. Tubul spre aorta se segmentase. Acum Donna ia medicamente pentru tensiune mare si incearca sa fuga de stres.

Cinci ponturi ca sa deveniti un pacient inteligent

  1. Veniti cu temele facute de acasa. In cele 15 minute de discutie cu doctorul, aveti grija sa ii spuneti ce va doare exact, unde va doare, cum va doare si ce va ajuta sa scapati de problema.

  1. Aveti grija cum faceti programarea.Sunati la jumatate de ora dupa ce se deschide cabinetul, ca sa fiti siguri ca va primeste, mentionati ce tip de consultative vreti – consult anual, verificare, analize, etc. – si spuneti ce data si ce ora preferati.

  1. Imprieteniti-va cu farmacistul.Farmacistul are tot istoricul medical si pe baza lui, poate vedea daca anumite medicamente reactioneaza urat intre ele.

  1. Feriti-va de microbii din spital.Asigurati-va ca asistentele si vizitatorii se spala pe maini inainte de a intra in salon si aveti grija ca telecomanda, patul, telefonul sa fie dezinfectate frecvent.

  1. Cereti si o a doua parere.Medicii nu trebuie sa se supere daca ai decis sa mai ceri parerea unui doctor si ganditi-va cat aveti voi de castigat.

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV

În articolul

Dr.Oz/ Trei boli fatale diagnosticate gresit si cum sa nu cazi in capcana lor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x