Explicatia medicala din spatele accidentelor de masina cauzate de vorbitul la telefon
Publicat pe 04.10.2010 la 16:25 Actualizat pe 04.10.2010 la 17:22
Intre vorbitul la telefon in timp ce conduci si condusul in stare de ebrietate nu este mare diferenta – ambele presupun riscul de a-ti pierde viata si de a le pune capat si altora. 1 din 4 accidente de masina sunt produse de soferi neatenti, care isi imagineaza ca pot jongla intre telefon si volan. 6000 de oameni au murit din aceasta cauza numai in anul 2008 in SUA. Dr Oz iti demonstreaza astazi fara echivoc pericolul mortal in care te afli daca vorbesti la telefon si conduci in acelasi timp.
Stacey a murit din cauza unui mesaj de text
Un moment de neatentie, cat trimiti un mesaj de cateva cuvinte, poate fi suficient pentru a lua viata unei mame. Acesta a fost cazul logodnicei lui Vinny, Stacey. Un sofer a intrat pe banda gresita in viteza si a distrus masina tinerei femei. Totul de la un mesaj de text. Acum Vinny , fiica sa si baiatul din prima casatorie trebuie sa se descurce pe cont propriu, amintindu-si in fiecare zi de acele clipe fatale.
Creierul este supraincarcat si nu poate face fata informatiei
Dr David Strayer, neurobiolog de la Universitatea din Utah, a facut cercetari asupra atentiei distributive si a venit cu o explicatie asupra acestui fenomen. Invitat in platoul lui Dr Oz, acesta spune ca este vorba despre un blocaj cerebral - atat sofatul cat si scrierea de mesaje necesita functionarea aceluiasi centru din creier iar suprapunerea celor doua rezulta in dezastru.
Mai exact, dr Oz atribuie cortexului frontal responsabilitatea de a fi atent la mai multe lucruri odata. Unele lucruri se pot face simultan, dar cele doua despre care vorbim suprasolicita aceasta parte a creierului. La fel se intampla la nivelul lobului parietal (partea din spate a creierului), responsabila de coordonarea spatiala. Supraincarcata, aceasta zona nu mai face fata cerintelor noastre si nu mai putem sa ne orientam in trafic. Distanta dintre obiecte devine neclara si putem face usor un accident de masina.
Nu te amagi : hands-free-ul nu te ajuta la nimic
Dr Strayer mai demonteaza un mit, acela ca este sigur sa folosesti un hands-free. Daca pana acum am privit hands-free-ul ca o solutie privind imbinarea celor doua activitati, e momentul sa renuntam la idee. De ce? Neurobiologul spune ca accidentele nu sunt provocate de faptul ca nu tii mainile pe volan, ci pentru ca nu iti sta mintea la condus.
"Am luat viata a doi oameni extraordinari. Nu faceti ca mine !"
Un alt caz cutremurator a venit via satelit, de la Reggie. La varsta de 19 ani a facut imprudenta de a scrie mesaje in timp ce era pe sosea, iar tragedia nu s-a lasat asteptata: s-a izbit de o alta masina iar accidentul s-a soldat cu doi morti. Acei oameni au murit pe loc, din cauza unui mesaj de text.
Au trecut 4 ani de atunci iar Reggie inca este afectat de ceea ce s-a intamplat. Se credea, ca fiecare dintre noi, invincibil pe carosabil pana in acea zi nefasta. O fractiune de secunda, atat i-a trebuit. Mesajul sau pentru fiecare dintre noi este: "Credeam ca le pot face pe amandoua, fara sa ranesc pe cineva, inclusiv pe mine.Am luat viata a doi oameni extraordinari. Nu mai pot schimba asta acum. Voi, cei care scrieti si conduceti, puteti sa va opriti acum, inainte de a face greseala mea. Puteti sa preveniti asta".