Incredibil dar adevarat: casa iti poate pune in pericol viata
Publicat pe 11.08.2010 la 12:59 Actualizat pe 11.08.2010 la 20:22
Din momentul in care iesim pe strada incercam sa ne ferim de accidente, boli transmisibile pe calea aerului, toxine prezente in mancare sau in mijlocul de transport in comun, dar daca v-am spune ca propria locuinta este dusmanul numarul 1? Refugiu pentru cei mai multi dintre noi, incaperile in care dormim, mancam, avem grija de igiena persoanala, ascund "inamici" minusculi, bacterii si paraziti care induc moartea.
Pentru a stabili mai bine datele problemei, Dr Oz l-a invitat in emisiunea sa pe Mike Holmes, gazda showului Tv "Holmes on Homes", unde acesta se confrunta zilnic cu aceste probleme. Mike este convins ca, familii de pretutindeni traiesc inconstient in calea hazardului.
Baia
Aici se formeaza cu precadere mucegaiul, una dintre problemele cel mai des intalnite in casa. Baia este locul perfect deoarece exista un nivel ridicat al umiditatii datorat vaporilor de aer si apa, ramasi dupa ce facem dus sau baie. Mucegaiul se impregneaza repede in pereti si lemn; o data ajuns in stadiile dezvoltate, este foarte greu de scos. De aceea, Mike recomanda sa actionezi cat mai repede cu sapun si apa asupra petelor si sa freci folosind o perie cu fire groase.
Altfel, sporii eliberati in aer ajung in plamani si incep sa digere din organul intern. Pot provoca crize de astm, sangerari si alte infectii.
Sufrageria
Daca locuinta nu a fost zugravita de curand, este posibil ca la renovarea interioara sa se fi folosit vopsea cu plumb. Plumbul este deosebit de periculos pentru oameni; intoxicatia cu plumb duce la convulsii, pierderea auzului si avorturi spontane. Specialistul nostru recomanda sa angajezi un profesionist in acest domeniu.
Subsolul/Pivnita
In casele vechi, construite inainte de 1975, mai mult ca sigur ca izolarea interioara s-a facut cu azbest. In acest caz, nu trebuie sub nicio forma sa atingeti sau sa va jucati cu el. Sporii, o data eliberati, pot strapunge traheea si plamanii ca niste ace, ducand la cancer - mesoteliom, si eventual, la moarte. Un alt pericol il reprezinta radonul, un gaz radioactiv, a carui prezenta poate fi descoperita doar prin testare. Mike adauga ca la fel de riscante sunt scurgerile de gaze, care o data inhalate blocheaza caile respiratorii si duc la moarte prin asfixiere.
Curtea
Este important sa fii atent la felul in care a fost tratat lemnul din curte. S-au vazut des cazuri de lemn tratat sub presiune cu arsenic, o substanta otravitoare, care la ploaie s-a scurs si a ajuns pe pielea copiilor sau in gura lor. Unii copii au murit la scurt timp dupa din cauza toxicitatii substantei, altii s-au imbolnavit de cancer la plamani sau cancer de vezica. Ce putem face? Daca acoperim lemnul cu un lac pe baza de ulei, am putea tine arsenicul "sub control".
Mai cunoasteti alte surse de hazard in casa?