Izvorul Tămăduirii - mare Sărbătoare pentru ortodocși! MINUNILE ce s-au întâmplat în această zi și care sunt TRADIȚIILE și SUPERSTIȚIILE

Publicat pe 06.05.2016 la 09:49 Actualizat pe 06.05.2016 la 10:13

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, ortodocșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Acesta este un praznic închinat Maicii Domnului, care are rolul de a arăta importanța Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, ortodocșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Acesta este un praznic închinat Maicii Domnului, care are rolul de a arăta importanța Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.

NUMELE SĂRBĂTORII ȘI MINUNILE
Numele Sărbătorii aduce aminte de mai multe minuni care s-au întâmplat la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Conform tradiției, la puțin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo el întâlnește un bătrân orb care îi cere puțină apă și să îl ducă în cetate. Leon caută fără folos un izvor pentru a-l ajuta pe sărman. Ulterior, Leon o aude pe Fecioara Maria spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Acesta ascultă de vorbele Maicii Domnului și reuși să găsească un izvor din care să îi dea orbului apă să bea. De asemenea, cu acea apă Leon îl spălă pe față pe bătrân, iar acesta din urmă începu să își recapete vederea, scrie calendarulortodox.ro.

Conform credincioșilor, de-a lungul timpului, acest izvor a vindecat foarte multe boli și a tămăduit o serie de răni și suferințe.

Credincioșii care vizitează Istanbulul se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii.

OBICEIURI
-În această mare zi, se sfințesc apele. Ortodocșii vin în această zi la biserica pentru a participa la slujba de sfințire a apei, care poartă și numele de Aghiasma Mică.

-După ce preotul sfințește apa, acesta îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.

-Astfel, în popor s-a reținut că scopul agheasmei este de a alunga duhurile rele.

SUPERSTIȚII DE IZVORUL TĂMĂDUIRII
-Azi nu este bine să lucrezi

-Nu este bine să coşi

-Cei ce voiau să ştie dacă vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc şi dacă găseau pământ pe fundul cănii ştiau că sfârşitul li se va apropia.

TRADIȚII DE IZVORUL TĂMĂDUIRII
-Gospodarii aruncă apă sfiinţită peste vite pentru a se însănătoşi

-Se stropesc cu apă sfiinţită lucrările agricole.

În articolul

Izvorul Tămăduirii - mare Sărbătoare pentru ortodocși! MINUNILE ce s-au întâmplat în această zi și care sunt TRADIȚIILE și SUPERSTIȚIILE

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2022. Vărsătorii sunt visători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări au fost descalificate. Şi România s-ar afla printre ele
a1.ro
Cine sunt nașii de botez ai micuțului Tiago, fiul Andreei Ibacka și al lui Cabral. Tatăl băiețelului a postat un video cu ei
Catine
Britney Spears a pierdut sarcina. Anunțul a fost făcut de artistă și de logodnicul său, Sam Asghari
retetefeldefel.ro
Chec aperitiv cu spanac și morcovi
useit.ro
Hyundai vrea să lanseze o mașină „cu picioare”, care se poate urca pe teren dificil. Cum funcționează vehiculul inedit
as.ro
Anamaria Prodan i-a dat o lovitură dureroasă de 450.000 de euro lui Laurențiu Reghecampf! ”Mă distrează, zâmbesc amar și eu și copiii”
Antenastars
"Ba e pandemie, ba e război…!" Când face Alex Velea nunta cu Antonia
Spynews
Orașul din România unde se trăiește cel mai mult. De ce aici speranța de viață e mult mai mare față de restul localităților
x