Metamfetamina te transforma intr-un strain pentru cunoscuti
Publicat pe 08.09.2010 la 17:19 Actualizat pe 08.09.2010 la 17:55
“Doza de metamfetamina este ca o cana de cafea – o activitate zilnica, fara care nu iti poti incepe ziua bine.” Suna familiar sau mai degraba incredibil? Acesta este adevarul simplu al Samanthei, cu care traieste de 12 ani. Dr Oz o va ajuta sa scape de cosmar, dezvaluind in acelasi timp consecintele teribile ale acestei dependente.
Samantha are in propria casa, in care locuieste cu familia ei, sursa de energie pentru intreaga zi: metamfetamina. O tine ascunsa intr-o gentuta si cand nu observa nimeni, o fumeaza la baie,ca si cum ar fi cel mai normal lucru de pe lume. Probabil, asta si crede, dupa ce drogurile au dominat-o timp de 12 ani.
Motivul pentru care s-a apucat? Divortul de primul sot a transformat-o in mama singura a doi copii, o “ocupatie” care o obliga sa fie permanent in alerta si cu nivelul staminei ridicat. Acum, dupa ce baietii mai mari au crescut, si nu are de ingrijit decat un copil de trei ani, Samantha sustine ca drogul ii permite sa fie ea, sau versiunea cea mai buna a ei; fara ele, nu stie cum ar putea reactiona.
Semnele consumului de droguri la Samantha se vad la nivelul danturii, unde ii lipsesc o parte din dinti si cum a recunoscut ea insasi, din cauza metamfetaminei, a slabit mult in trecut.
Mai putin vizibil dar nu mai putin adevarat este efectul pe care il are metamfetamina asupra activitatii cerebrale. Dr Oz arata, cu ajutorul unui filmulet, cum sunt atacati neuronii – dopaminele lansate de creier nu mai ajung unde trebuie asa ca halucinogenul este singurul care excita neuronii. Placerea pe care ar trebui sa o obtii in mod normal din lucrurile mici de zi cu zi, acum ti-o da drogul si atat.
Metamfetamina ataca intregul organism
Metamfetamina este un drog psihostimulent care cauzeaza stari de euforie si excitatie. Uneori drogul este folosit si in scopuri medicale dar in doze foarte mici si numai pe baza de reteta. Se poate gasi sub forma de pudra de culoare alba, inodora, cu gust amar, uneori dizolvata in apa. Mod de administrare: se poate injecta, inghiti, fuma sau inhala.
Efectele imediate ale consumului de metamfetamina sunt: euforie, cresterea energiei, pierderea poftei de mancare, insomnie, tremor, vorbire rapida dar si balbaiala, iritabilitate, panica. Pe termen lung, metamfetamina conduce la dependenta, pierdere in greutate, caderea dintilor iar in caz de supradoza, cel mai probabil, dependentul sufera o cadere renala, are halucinatii sau poate avea un atac cerebral.
Familia, principalul aliat in vindecarea dependentei de droguri
Pentru o parere specializata asupra impactului emotional pe care il are dependenta de droguri asupra familiei si a celui in cauza, Dr Oz a apelat la un bun prieten de-al sau, Dr Brett. Acesta s-a dovedit a fi cel mai in masura pentru a o sfatui pe Samantha si pe cei dragi ei, fiind si el intr-o situatie similara acum cativa ani. Acesta spune ca drogurile ajung sa fie o prioritate in viata unui consumator, oricat ar prefera sa creada altceva. Drogurile il controleaza si nu invers.
In procesul de recuperare, familia este esentiala. Pacientul nu poate sa se lupte cu aceasta boala, ci are nevoie de sustinere. Implicarea familiei in vindecare porneste de la o discutie sincera cu cel vizat.
In cazul Samanthei, intreaga familie s-a reunit in studio pentru a-i spune in direct ce simt fata de comportamentul ei. Durerea din sufletul copiilor si al mamei a fost vizibila, in timp ce lacrimi le-au curs pe obraz. Indiscutabil, drogurile te indeparteaza de cei dragi si creeaza o bariera de comunicare intre voi.
Dr Brett spune ca increderea trebuie castigata treptat si ca Samantha va avea un drum dificil de acum inainte, dar benefic ei pe termen lung. Pentru a fi sigur ca ea se va tine de cuvant si isi va schimba viata in bine, Dr Oz a aranjat sa fie dusa pe loc la o clinica de dezintoxicare cu internare pe perioada tratamentului.
Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.