Oprah discuta problema secolului XXI: Discriminarea intre sexe - femeile platesc cu viata
Publicat pe 14.10.2010 la 17:25 Actualizat pe 14.10.2010 la 17:50
Oprah prezinta un om dedicat unor scopuri cu adevarat nobile, care nu se teme pentru propria viata atunci cand se pune problema ajutarii celor defavorizati: Nicholas Kristof. Ziarist la New York Times, de doua ori castigator al premiului Pulitzer, el calatoreste in cele mai periculoase colturi ale lumii, pentru a face cunoscute cazuri cutremuratoare, de la crime de razboi la discriminarea femeilor si expune orice fel de nedreptati de care se loveste. Prin articolele lui, jurnalistul reuseste sa le dea o voce celor care nu se pot apara singuri si ne arata ca orice poate face ceva pentru a schimba lumea.
Un ziarist american expune atrocitatile comise impotriva femeilor
Nicholas Kristof si sotia sa, de asemenea castigatoare a premiului Pulitzer, Sheryl Dunn, ii inspira pe oamenii obisnuiti, ca si tine, care vor sa ajute femeile si copiii defavorizati, prin cartea lor, intitulata “Half the Sky”. “In secolul 19, provocarea majora a fost abolirea sclaviei. In ziua de astazi este discriminarea intre sexe, mai ales in tarile in tarile in curs de dezvoltare", spune Nicholas.
Una din cele mai periculoase forma de discriminare intre sexe este lipsa ingrijirii medicale pentru femei in tarile sarace, asa cum spune si Nicholas intr-un articol cutremurator despre povestea unei tinere mame.
Prudence, o tanara dintr-un mic sat din Camerun, mama a trei copiii, a intampinat lucruri greu de imaginat atunci cand a trebuit sa dea nastere celui de-al patrulea copil. Dupa trei zile de agonie si durere, o moasa a trebuit sa se aseze pe stomacul ei, intr-o incercare disperata de a forta nasterea copilului. Datorita presiunii, uterul lui Prudence a suferit o ruptura, insa nici macar atunci, copilul nu s-a nascut.
O femeie din 20 moare in Africa in timpul nasterii
De la inceput, sansele au fost impotriva lui Prudence: o femeie din Africa are 1 sansa la 20 de a muri in timpul nasterii. Dupa zile intregi de suferinta, familia sa a gasit un sofer care sa o transporte la cel mai apropiat centru medical, aflat la mai mult de 110 kilometri distanta. Mai mult decat atat, ea a trebuit sa calatoreasca pe locul din spate al unei motociclete, pana la spital.
Nicholas a cunscut-o pe Prudence la spital, la doua zile dupa ce a fost adusa. Ignorata de personalul medical si netratata de niciun doctor, Prundece a luptat cu inflacarare pentru viata sa, intr-o camera goala, in timp ce copilul sau, mort acum, putrezea inauntrul ei. Din ce in ce mai slabita, Prundece avea nevoie de transfuzii pentru a trai. “Erau doi oameni care aveau grupe de sange compatibile cu ea: cameramanul si cu mine. Nu am stat pe ganduri: ne-am ridicat pur si simplu manecile”, spune Nicholas.
Doi americani au donat sange pentru a o salva; a fost de ajuns?
Insa, nici dupa toate aceste eforturi, Prundece nu era in siguranta – avea nevoie de o operatie urgenta de cezariana, pentru a i se scoate fatul care ii otravea acum tot corpul. Doctorul a refuzat sa o opereze daca nu primea suma de 100 de dolari. “Familia nu avea niciun ban. Asa ca am sarit in ajutorul lor, am platit noi, iar operatia era gata sa inceapa. Dar la ora 22:15, nu l-am mai vazut pe medic. Asistentele ne-au anuntat ca doctorul a plecat si ca se va intoarce abia in dimineata urmatoare.”
Urmatoarea zi, Nicholas a gasit-o pe Prudence in conditii groaznice, stand in propria voma. Doctorul a operat-o in final, insa tanara a intrat in coma, datorita unei infectii care i-a cuprins intreg corpul. Nu i-a fost administrat niciun antibiotic. “Cazul ei m-a atins in special pentru ca am fost de fata, iar sangele meu curgea prin venele ei. Am crezut ca isi va reveni in cele din urma, dar vointa ei feroce de a trai nu a fost suficienta. Prudence Lemokoumo, odihneste-te in pace!”
Primul Razboi Mondial: mai multe femei decedate la nastere decat barbati pe front
Din pacate, situatia lui Prudence este una frecventa. “In timpul Primului Razboi Mondial, au murit mai multe femei in timpul nasterii decat numarul barbatilor morti pe front. Chiar si acum, in fiecare minut, o femeie moare in travaliu si datorita sarcinii. Aceasta cifra astronomica este echivalentul prabusirii zilnice a cinci avioane cu reactie pline cu femei.”
Partea cea mai tragica a acestui tip de situatie este faptul ca si copiii mamelor care mor in timpul nasterii au sanse mari de deces. "Cand o mama moare in acest fel, copiii sunt mai predispusi la deces. E absolut inutil ca mama a trei copii sa moara in acest mod absolut oribil", explica Nicholas.
Cu toate acestea, a pastra sanatatea familiilor din intreaga lume nu este o misiune imposibila. De fapt, acest lucru costa doar cativa dolari. "In Nigeria, am vazut un caz similar cu cel al lui Prudence, doar ca femeia in cauza a supravietuit. A supravietuit datorita unei truse medicale pentru nastere care costa 42 de dolari, platita de Universitatea Columbia", povesteste plin de speranta ziaristul. "Una din cele mai mari greseli pe care le putem face este sa ne axam doar pe lucrurile negative, sa ne deprimam si sa omitem si lucrurile bune. Adevarul este ca exista progres si un mare potential pentru schimbarea reala a lumii."
Urmareste Oprah de luni pana vineri, ora 23:00, pe Euforia TV!
Sursa foto: oprah.com, kristof.blogs.nytimes.com