(P) Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre insolație și cum o poți preveni

Publicat pe 08.08.2024 la 16:06 Actualizat pe 08.08.2024 la 16:16

Insolația este o afecțiune gravă care apare atunci când organismul se supraîncălzește până la 40º C sau mai mult și nu reușește să își regleze temperatura.

femeie care stă în soare

Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre insolație și cum o poți preveni

Shutterstock

Aceasta poate pune în pericol viața unei persoane și necesită intervenție medicală imediată.

Cauzele insolației

Despre insolație trebuie să știi că este cel mai frecvent întâlnită în lunile de vară, afectând persoanele care se expun pe perioade lungi la căldura excesivă emanată de razele soarelui. De asemenea:

Factorii de risc

Insolația poate afecta pe oricine, dar există anumiți factori care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune. Unul dintre acești factori este purtarea unei vestimentații neadecvate, confecționată din materiale sintetice care împiedică circulația aerului și nu permit transpirației să se evapore. Acest lucru duce la supraîncălzirea corpului și la dificultăți în menținerea unei temperaturi normale. Alți factori de risc sunt:

Simptomele insolației

La adulți, insolația se manifestă printr-o temperatură centrală a corpului peste 40°C, iar leșinul este primul semn al acestei afecțiuni. Alte simptome includ:

Insolația la sugari și copiii mici este întotdeauna o urgență medicală, iar simptomele trebuie diferențiate de alte afecțiuni. Părinții pot recunoaște insolația urmărind temperatura copilului, respirația rapidă și superficială, pielea roșie, fierbinte și uscată, erupțiile la nivelul mâinilor și picioarelor, plânsul fără lacrimi, agitația excesivă sau moleșeala, convulsiile și, în cazuri extreme, inconștiența.

Diagnosticare și tratament

Diagnosticul de insolație se stabilește, de obicei, în baza unui examen clinic, iar anamneza este esențială dacă pacientul este conștient; în caz contrar, informațiile se obțin de la membrii familiei sau martori. În funcție de simptome, medicul poate solicita analize de sânge și urină sau investigații imagistice.

În caz de insolație, este necesar să se ia măsuri imediate pentru răcirea persoanei afectate, cum ar fi așezarea la umbră, eliminarea hainelor în exces, stropirea cu apă și utilizarea ventilatoarelor sau compreselor umede și reci. Repausul la pat și consumul ridicat de lichide ajută la recuperare, iar îngrijirile de specialitate asigură răcirea și rehidratarea corectă a pacientului, evitând rehidratarea bruscă ce poate fi dăunătoare.

Tratamentul insolației la adulții tineri și sănătoși nu necesită întotdeauna intervenția medicilor, dar la copii și sugari este obligatoriu să se solicite ajutorul echipelor de specialitate de la primele semne.

Metode de prevenire a insolației

Pentru a preveni insolația în zilele caniculare, este recomandat să evităm expunerea la orele de vârf. Trebuie să stăm într-un mediu cu aer condiționat sau, atunci când ieșim, să purtăm haine ușoare, vaporoase, de culoare deschisă și o pălărie. Utilizarea unei creme cu un factor de protecție solară (SPF) 30 sau mai mult este utilă.

Consumul de lichide suplimentare, cum ar fi apă, suc natural de fructe sau suc de legume, contribuie la prevenirea deshidratării, iar utilizarea sărurilor de rehidratare sau a băuturilor bogate în electroliți este recomandată în perioadele de căldură și umiditate extremă. Este important să luăm măsuri de precauție suplimentare în cazul activităților în aer liber sau a antrenamentelor sportive și să consumăm lichide constant, chiar dacă nu apare senzația de sete.

Monitorizarea greutății înainte și după activitatea fizică poate ajuta la determinarea cantității de lichid necesare, iar culoarea urinei poate indica nivelul de hidratare. Evitarea consumului de lichide care conțin cofeină sau alcool este importantă, deoarece acestea au efect diuretic și pot duce la deshidratare, iar băuturile foarte reci pe caniculă trebuie evitate pentru că accentuează deshidratarea.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au scop educativ și informativ și nu înlocuiesc sfaturile, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Consultă întotdeauna un medic pentru orice întrebări pe care le ai cu privire la insolație sau la alte condiții de sănătate. În caz de urgență medicală, sună imediat la serviciile de urgență.

În articolul

(P) Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre insolație și cum o poți preveni

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 octombrie 2024. Balanțele fac o investiție importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Scenariu negru pentru turism: pasagerii, taxaţi cu cel puţin 100 de euro pentru fiecare zbor
a1.ro
Rețeta de salată de ton a Gabrielei Cristea. Ce ingrediente folosește prezentatoarea pentru preparatul de regim: „Vă vând un pont”
HelloTaste.ro
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Catine
Transformarea le așteaptă pe aceste 3 semne zodiacale în ziua de 22 octombrie 2024. Viața este pe cale să se schimbe pentru acești nativi din zodiac
useit.ro
Elon Musk oferă 1 milion de dolari în fiecare zi. Ce trebuie să facă participanții la tombolă
as.ro
Lovitura financiară anunţată de milionarul Călin Donca, după eliberarea din arest: „Dragii mei, încă o veste bună”
MediCOOL
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Spynews
Declarație exclusivă! De ce a venit Pepe astăzi la procesul Ralucăi Pastramă cu Ibrahim. Cântărețul nu este chemat în instanță
DeParinti
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
MediCOOL
Consumul de cofeină poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2. Ce spun studiile despre efectele acesteia asupra obezității
HelloTaste
Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase
x