"Paştele cailor" chiar există! Ce semnifică, de fapt, această expresie
Publicat pe 07.05.2016 la 04:02 Actualizat pe 07.05.2016 la 04:09
Deşi actuală, expresia „Paştile cailor” era folosită şi în epoca fanariotă, în limbajul comercial mai puţin oficial. Deoarece în acele vremuri nu existau foarte multe acte, comercianţii îşi făceau promisiuni şi făgăduiau că vor aduce marfa, că o vor plăti.
Deşi actuală, expresia „Paştile cailor” era folosită şi în epoca fanariotă, în limbajul comercial mai puţin oficial. Deoarece în acele vremuri nu existau foarte multe acte, comercianţii îşi făceau promisiuni şi făgăduiau că vor aduce marfa, că o vor plăti. Lectorul universitar dr. Cătălin Enică, de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, a explicat pentru ziarul „Adevărul” semnificaţia acestei cunoscute expresii.
„La Paştile cailor” este o expresie pe cât de veche, pe atât de actuală. Aceasta este folosită cu sensul de „foarte târziu”, „nu se ştie când” sau „mai curând niciodată”. „Expresia se asociază cu sfânta sărbătoare a Paştelui - la singular, sau Paştilor - la plural. Sigur că nu se asociază numai cu caii, se mai spune restrâns ca arie şi «la Paştele porcului», «la Paştele găinilor», care înseamnă cam acelaşi lucru. Expresia aceasta are şi o conotaţie ironică, dacă nu şi mai mult, dar acest lucru depinde de context”, a explicat lectorul universitar dr. Cătălin Enică, de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.
Cum a apărut expresia
Încă din cele mai vechi timpuri, calul a fost unul dintre animalele domestice foarte apropiate omului, de aceea în unele regiuni din ţară se făceau slujbe religioase doar pentru sănătatea acestuia, dar şi a altor animale. În trecut, Paştele cailor se ţinea doar atunci când Paştele Ortodox coincidea cu cel Catolic. Atunci când acestea se sărbătoreau în zile diferite, ţăranii ortodocşi împrumutau caii de la ţăranii catolici şi viceversa. Însă atunci când aceste două sărbători coincideau, caii se odihneau.