Coco Chanel: istoric și marea casă de modă

Publicat pe 01.09.2020 la 10:21 Actualizat pe 01.09.2020 la 10:27

Coco Chanel este un icon al timpurilor, considerată una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Profimedia

Coco Chanel este un icon al timpurilor, considerată una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Coco Chanel, pe numele său real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut pe data de 19 august 1883, în Maine-et-Loire, Franța. Provine dintr-o familie foarte modestă cu 5 copii, mama ei fiind o spălătoreasă, iar tatăl ei un vânzător ambulant. Starea precară în care a crescut a determinat-o pe Chanel să-și modifice copilăria, povestind mereu cu totul și cu totul altceva, fiind foarte complexată din cauza acestui lucru. Când Chanel avea 12 ani mama sa moare într-un mod tragic, iar tatăl le amandonează pe cele 3 fiice la un orfelinat de măicuțe. A crescut la acea mănăstire până la vârsta de 18 de ani, iar perioada petrecută acolo va reprezenta o mare inspirație în creațiile Chanel, acesta preluând elemente din uniforma ei, din hainele măicuțelor, arhitectură etc. Studiază 2 ani la colegiul Notre-Dame, unde învață să coasă. După terminarea colegiului, se angajează pe timpul zilei ca și croitoreasă, seara cântând într-un cabaret. Chanel avea 2 melodii în repertoriul ei, melodii care i-au adus celebrul acronim de „Coco”.

De-a lungul timpului Coco Chanel s-a înconjurat doar de oameni influenți, din înalta societate, care o vor ajuta să în carierea ei de creatoare, contribuind subtanția la deschiderea primelor ateliere marca Coco Chanel. Primul său atelier a fost dedicat pălăriilor, fiind prima creație a creatoarei de modă. În perioada sa de creație, Coco a avut ca puncte de referințe elementele din viața bărbațiilor, insiprându-se din pantalonii bărbătești, din uniformele militare, croiala masculină.

Și-a primit titlul de cea care a eliberat femeile, cel puțin din punct de vedere stilistic. Moda anilor ’20 era una extrem de inconfortabilă pentru femei, cu pălării foarte grele, talii marcate de un corset rigid, rochii superbe lungi, dar sufocante. Chanel este cea care elimină toate aceste lucruri pentru femei, creând ținute în linii drepte, introduce pantalonii pentru femei și crează pălării mult mai ușoare. De asemenea, este cea care introduce și materialul de zi cu zi în hainele pentru femei. Celebra “The little black dress” a apărut ca manifest împotriva concepțiilor de atunci, pe vremea aceea negrul era purtat doar de femeile în doliu. Coco tranformă, astfel, negrul în noul chic și elegant.

În 1921 apare celebrul parfum „Coco Chanel no 5”, care are o poveste foarte interesantă. Coco angajează un parfumiei care să creeze pentru ea mai multe parfumuri, acest domn îi prezintă lui Chanel mai multe parfumuri numerotate cu cifre în loc de nume. Creatoarea de modă alege numărul 5 dintre toate celelalte arome, numele parfumului fiind dat chiar de acest lucru.

Tot în anii 20, Coco aduce în atenție celebrele și iconicele costume marca Chanel. Costume în linii drepte alcătuite din sacou și fustă până la nivelul genunchilor. Costume care vor fi mai târziu interpretate de faimosul Karl Lagerfeld, după ce preia casa de modă Chanel.

În ’29 Chanel scoate prima geantă, fără bretele, femeile vremii purtând gențile doar sub braț. Însă, neconvenționismul lui Coco o face să schimbe și această percepție despre lumea femeilor, introducând pe 2 februarie 1955 primul model celebru, care devine definitoriul pentru modele de genți Chanel, de geantă cu bretele, toartă. Geantă care poartă denumirea de „255”, de la 2 februarie 1955. Conform unei pvesti gențile de tip 255 prezentau un buzunar în partea inferioară în care Coco și-ar fi ascuns scrisorile de dragoste. Brandul ei a prosperat din ce în ce mai mult, devenind un mare etalon pentru societatea înaltă. Ceea ce nu se știe este povestea legată de logoul Chanel, care a fost introdus pe genți, haine, abia după ce Karl preia casa de moda în 1988. Cu toate că cei doi „C” de pe logo se cred a fi prescurtarea de la „Coco Chanel”, povestea reală este cu totul alta. Da, unul dintre „C” provine de la numele „Chanel”, iar cel de-al doilea de la „Capel”, singurul bărbat pe care Coco l-a iubit cu adevărat.

Coco Chanel este una dintre cele mai mari și mai luxoase case de modă din lume, cu peste 100 de magazine pe totul globul.

Sursă: Andreea Balaban

Citește și: Christian Dior lansează propria viziune asupra eleganței Noua colecție a creatorului Giambatistta Valli revoluționează lumea modei

În articolul

Coco Chanel: istoric și marea casă de modă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x