Dicționar de pantofi: Denumirea modelelor de pantofi

Publicat pe 13.08.2020 la 14:01 Actualizat pe 13.08.2020 la 14:10

Dacă un singurul lucru ar putea fi clar, acela ar fi că femeile iubesc pantofii. Indiferent de stilul pe care îl abordează fiecare femeile, indiferent dacă obișnuiește să poarte doar adidași sau să se îmbrace doar sport, toate femeile au în suflet măcăr o pereche de pantofi. Și până la urmă nu le-ai putea învinovăți nici măcar un minut. Ceva frumos, colorat, care te înalță și-ți oferă eleganță și putere de impunere. Pantofii cu toc au avut diferite întrebuințări de-a lungul istoriei, arătând poate rangul, poziția socială și multe altele, dar care sunt modelele de pantofi? Cum se numesc și de unde vine denumirea lor?

Dicționar de pantofi

Pantofi cu platformă vs pantofi cu talpă ortopedică

Cele două categorii au fost luate împreună pentru că datorită asemănărilor elementelor acestor două tipuri de pantofi s-a creat o confuzie generală. Astfel, termenii de pantof cu platforma și pantof cu talpă ortopedică nu înseamnă același lucru. Pantoful care prezintă platformă doar în partea din față se numeste pantof cu platformă, pe când cel care are o talpă foarte înaltă pe toată suprafața pantofului se numește pantof cu talpă ortopedică.

Balerini

Balerinii sunt unii dintre cei mai practici pantofi, cu toate că nu prezintă toc sunt încadrați la categoria pantofilor eleganți. Motivul pentru care poartă această denumire este evidentă, fiind inspirați din încălțările dansatoarelor de balet. Poantele sunt încălțările balerinelor care le oferă flexibilitate și confort, ceea ce s-a dorit și în cazul balerinilor.

Skimmers

Skimmer-ul este un fel de văr al balerinului, fiind derivat din modelul clasic. Diferența dintre balerini si sckimmeri este făcută de vârful pantofului, balerinul are vârful rotund, pe când skimmer-ul are botul ascuțit.

Escarpeni

Pantofii escarpeni sunt niște clasici pe care majoritatea dintre noi l-am denumit chiar asa „un clasic”. Pantofii de acest tip sunt clasici, cu toc înalt (în jur de 7-12 cm) și sunt nedecupați.

Sling-backs

Cu siguranța i-ați văzut des pe stradă, mai ales pentru că sunt la modă sezonul ăsta. Pantoful de tip sling-back este pantoful care prezintă o baretă de după călcâi, practic suțin piciorul din zona călcâiului în jos.

Peep toes

Pantoful de agest gen își are rădăcinile de prin anii `40 când erau foarte la modă, urmând să dispară în -`60 și să-și facă din nou apariția prin anii `90. Se caracterizează printr-un lucru foarte evident și clasic, acela fiind faptul că sunt decupați în vârf în zona degetelor. Însă, decupajul pantofului este parțial, nu dezvăluie toate degetele.

Stiletto

Un cuvânt pe care l-am auzit cu toții măcar o dată-n viață. Toată denumirea pantofului provine strict de la toc. Tocul tip stiletto își are originile din cuvântul stilet, care înseamnă pumnal. Astfel, tocul este un toc foarte ascuțit, cui, subțire.

Mary Janes

Pantofii Mary Jane sunt cu adevărat niște clasici. Când vorbim despe acest pantof, vorbim despre un pantof care prezintă o bretea, baretă pe laba piciorului. Indițial au fost creați pentru copii, bareta de pe laba piciorului oferind stabilitate copilului în momentul în care calcă.

T-bar

Există o confuzie între T-bar și Mary Janes, ambele modele fiind populare cam în aceeși perioadă. Diferența este făcută însă de tipul de baretă și de unde pică aceasta pe picior. Pantofii de tip T-bar au bareta în forma literei „T”.

Espadrile

Orice pantof devine espadrilă în momentul în care talpa acestuia e confecționată din sfoară.

Mules

Sunt acei pantofi deseori denumiți papuci care nu prezintă niciun fel de baretă, material în zona călcâiului, de aici și asemănarea cu papucii. Practic sunt o pereche de pantofi cu călcâiul complet la vedere care nu au niciun sistem de prindere manuală.

Pantofii Oxford

Pantofii Oxford sunt de inspirație masculină, caracterizându-se prin acele șireturi, cusături vizibile pe suprafața pantofului și vârful de o altă culoarea decât restul pantofului. Au apărut undeva prin secolul XVIII în Scoția și a fost popularizat mai târziu de către studenții de la Facultatea Oxford.

Sursă: Andreea Balaban

Citește și: Încălțăminte de vară: Ce se poartă în vara lui 2020? Noua colecție a creatorului Giambatistta Valli revoluționează lumea modei

În articolul

Dicționar de pantofi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 iulie 2022. Peștii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum să faci doner-kebap acasă. Ingrediente şi mod de preparare pentru un preparat ca în inima Turciei
a1.ro
Care e motivul pentru care Simona Gherghe a fost înlocuită de Gabriela Cristea la Mireasa. De ce nu poate veni în platou
HelloTaste.ro
Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii
Catine
Ceaiuri care te ajută să slăbești. Băuturile care te ajută să-ți modelezi silueta
retetefeldefel.ro
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
useit.ro
O furtună solară se va izbi de Pământ pe 6 iulie. Provine dintr-o gaură „ciclop” din atmosfera Soarelui
as.ro
Fiica miliardarului Ion Ţiriac surprinde: „Construieşte-te prin rău!”. Ioana Natalia este moştenitoarea unui adevărat imperiu financiar
Antenastars
Ioana Ginghină are o soră secretă. De ce nu şi-au vorbit niciodată: "Mi-ar fi plăcut să..."
Spynews
Plaja din România unde a fost filmat "Nea Mărin Miliardar". Hotelul denumit atunci "perla litoralului" a fost redeschis. Cum arată acum și ce prețuri sunt la cazare
x