Tratează ACNEEA la adulți! Află ce trebuie să știi despre această afecțiune
Publicat pe 19.08.2015 la 15:22
Cunoscută ca fiind o condiţie a adolescenţei, acneea se întâlneşte şi printre persoanele mature, producând inconveniente estetice şi emoţionale. Se estimează că aproximativ 90% din adolescenţi, 50% din femeile adulte şi 25% din bărbaţii adulţi suferă de această afecţiune a pielii
Cunoscută ca fiind o condiţie a adolescenţei, acneea se întâlneşte şi printre persoanele mature, producând inconveniente estetice şi emoţionale. Se estimează că aproximativ 90% din adolescenţi, 50% din femeile adulte şi 25% din bărbaţii adulţi suferă de această afecţiune a pielii.
Acneea este cea mai răspândită boală dermatologică ce constă într-o afecţiune a epidermei care apare în urma unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Deşi apare mai des printre adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, se estimează că peste 40 de milioane de persoane din lumea întreaga suferă de o formă sau alta de acnee. Dr. Anca Doboş precizează că această maladie este întâlnită mai des în rândul femeilor comparativ cu bărbaţii, rata de incidenţă fiind 3:1.
Factorii apariţiei acneei
De la apa cu care ne spălăm pe faţă, aerul cu care intram în contact până la alegerile gastronomice, toate influenţează nivelul de sănătate a tenului. Printre aceşti factori: celulele de piele moartă, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor precum şi componenta hormonală, care diferă de la persoană la persoană. „O vizită anuală la medicul dermatolog este foarte importantă şi chiar necesară pentru a depista în timp util posibilele erupţii sau anormalităţi. După expunerea îndelungată la soare sau după ce pielea intră în contact cu aer sau apa poluată şi plină de impurităţi, coşurile nu întârzie să apară”, declară specialista în dermatologie Dr. Anca Doboş.
Acneea rozacee este specifică persoanelor cu vârsta între 30 şi 60 de ani, care se manifestă după expunerea la căldură, la lumina soarelui sau la stres. Pe lânga cei trei factori principali, Dr. Anca Doboş afirmă că şi consumul unor anumite alimente în cantităţi mari poate întreţine aceasta afecţiunie dermatologică: ciocolata, roşiile, băuturile calde, carnea picantă, spanacul, bananele, carnea marinată, usturoiul, ardeiul, berea, brânza, iaurtul, smântana şi dozele mari de vitamina B6 şi B12. Acneea rozacee poate fi determinată şi de anumite modificări ale reactivităţii vasculare, ale compoziţiei şi structurii ţesutului conjunctiv de la nivelul dermei.