În Ajun de Crăciun, Virgil Mănescu dă sfaturi despre alegerea vinului pentru mese festive, dar și pentru un cadou elegant
Publicat pe 24.12.2014 la 11:32
Maestru de ceremonii la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, Virgil Manescu este un fin cunoscător al vinurilor și al poveștilor care se ascund în spatele acestei licori magice
Maestru de ceremonii la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, Virgil Manescu este un fin cunoscător al vinurilor și al poveștilor care se ascund în spatele acestei licori magice.
1. Ce vin recomanzi pentru o masa de Craciun traditionala? Ce ar trebui sa puna romanii pe masa langa sarmale si cozonac?
Incep prin a pomeni cuvintele ce definesc in opinia mea sarbatorile de iarna: cumpatarea, modestia si smerenia. Pentru aceasta, romanul ar trebui sa treaca putin (chiar foarte putin) prin toata gama de bauturi ce definesc o masa festiva. Inceputul va fi unul usor, cu un aperitiv de tipul vinului spumant, mergand mai apoi pe vinurile albe tinere sau mature (dupa preferinta si caz), continuand cu vinurile rosii jucause sau cele cu personalitate puternica si inchizand cercul cu vinurile licoroase romanesti.
2. Dar in noaptea dintre ani? Cum alegem sampania, de exemplu?
Citandu-l pe Napoleon Bonaparte, care spunea despre sampanie: "Beau sampanie cand sunt invingator, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola", afirm despre sampanie ca este cea mai versatila bautura obtinuta din struguri din cate exista. Motiv pentru care alegerea sampaniei este una simpla. Sampania este doar frantuzeasca, provenita din zona Champagne, cea mai nordica podgorie a Frantei, iar alegerea unei sticle tine cont in primul rand de buget si implicit de calitate. Pentru noaptea dintre ani mergem la sigur pe "casele" consacrate de sampanie de genul: Billecart-Salmon, Veuve Cliquot Ponsardine, Moet et Chandon, Ruinart, Bollinger, Lanson, Krug, Laurent - Perrier, si inchizand cu favorita Casa de sampanie a lui Napoleon Bonaparte "Don Perignon".