Istoria FELICITĂRILOR DE CRĂCIUN. Când a apărut şi cine a creat PRIMA carte poştală
Publicat pe 15.12.2015 la 10:25 Actualizat pe 15.12.2015 la 10:36
Când vine vorba despre felicitări de Crăciun, istoria acestora începe în urmă cu 170 de ani. În 1843, pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei felicitări de Crăciun.
Când vine vorba despre felicitări de Crăciun, istoria acestora începe în urmă cu 170 de ani. În 1843, pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei felicitări de Crăciun, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”.
Acesta din urmă a sugerat realizarea unei felicitări pe care să o poată trimită celor dragi.
Totuşi, în anul următor au apărut şi alţi artişti care au realizat felicitări, apoi producţia de masă de a luat amploare însă la jumătatea anilor 1860, iar un deceniu mai târziu „fenomenul” era deja popular în Marea Britanie. În 1870, costul unei felicitări de Crăciun şi tariful trimiterii acesteia era de aproape jumătate de penny, astfel că tot mai mulţi oameni îşi permiteau să facă un astfel de gest de Sărbători.
Felicitări de Crăciun au apărut și în SUA la sfârşitul anilor 1840, însă pentru că aveau un preţ foarte ridicat doar puţini îşi permiteau să le cumpere. În perioada anilor 1910-1920, oamenii au început să îşi lucreze acasă propriile felicitări. Totuşi, pentru că acestea erau extrem de delicate şi împodobite cu funde, erau înmânate personal şi nu trimise prin poştă pentru a le fi stricat aspectul.
În România, cele mai multe felicitări au fost expediate în perioada interbelică şi în comunism. După 1945 urarea „Crăciun fericit” a fost înlocuită cu „La mulţi ani”, iar Moş Crăciun devenise Moş Gerilă.
Pocnitorile de Crăciun au fost inventate în 1847 de Tom Smith, un brutar din Clerkenwell, Londra. Până în 1900, compania lui Smith a vândut peste 13 milioane de pocnitori.
Citeşte mai multe pe tarancutaurbana.ro!