10 alimente care te fac o persoana mai desteapta

Publicat pe 26.07.2011 la 17:10 Actualizat pe 26.07.2011 la 17:13

Consumul de mancaruri „pentru creier” nu numai ca te desteapta, dar iti imbunatatesc si memoria, abilitatile cognitive si sanatatea generala a creierului. Ai auzit vreodata zicala „Esti ceea ce mananci”? Iata cum anumite alimente iti influenteaza creierul si functiile sale.

Alimentele naturale si medicamentele naturiste sunt mai puternice decat orice alt medicament destinat prevenirii bolilor creierului. Ele asigura aportul necesar de nutrienti, imbunatatesc memoria. Nu iti vor ridica IQ-ul la nivel de geniu dar cu siguranta te vor face mai sanatos si mai alert.

1. Varza rosie


Antocianii din varza rosie nu ajuta numai la sanatatea mintii, ci si la mentinerea sanatatii cardiace si ofera protectie impotriva cancerului. Alte astfel de legume crucifere foarte sanatoase sunt si conopida, varza de Bruxelles si broccoli. Toate sprijina sanatatea si impiedica aparitia cancerului, au rol de detoxifiere a organismului si te apara de infarct.

2. Grasimile sanatoase


Grasimile din lactate, carne slaba si uleiuri sunt importante pentru productia de acetilcolina, cruciala pentru formarea memoriei si integritatea neuronilor. Pestele si fructele de mare sunt o cale buna de a-ti mari aportul de grasimi sanatoase. Consuma somon, char, pastrav, sardine pentru uleiul omega-3 important in sanatatea creierului.

3. Rosii


Licopenul din rosii este un antioxidant puternic care lupta impotriva bolilor neutralizand radicalii liberi, moleculele ce afecteaza sau distrug celulele nervoase.

2011/07/26//338900-rosie.jpg

4. Ghimbirul

Este unul din ceii mai buni anti-inflamatori naturali. Nu numai ca blocheaza formarea compusilor ce duc la boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson, dar scade aciditatea din corp. Alte alimente precum oregano, scortisoara, cuisoare contin antioxidanti si sunt benefice creierului.

5. Fasole, mazare, legume si soia


Sunt scazute in grasimi si bogate in proteine si tin la distanta bolile cardiace si cancerul de prostata. Fasolea contine cantitati mari de tiamina, o vitamina B importanta in activitatea corecta a celulelor creierului si a functiilor cognitive.

6. Fructele de padure


Afinele si capsunile au multi polifenoli, o categorie de flavonoide. Studiile arata ca aceste fructe pot inversa anumite efecte ale declinului creierului datorat de imbatranire.Fructele de padure protejeaza impotriva cancerului si pierderii celulelor creierului.

7. Nucile


Sunt o sursa importanta de omega-3, care impiedica declinul functiilor motorii si cognitive. Cercetarile arata ca o combinatie de omega-3 si uridin (gasit in sfecla de zahar sau melasa) creste rezilienta creierului si imbunatateste functionarea celulelor. Acest duo, de asemenea, echilibreaza neurotransmitatori instabili care pot provoca depresie si alte tulburari de dispozitie.

2011/07/26//338901-nuci.jpg

8. Galbenusul de ou


Colina din galbenusurile de ou imbunatateste memoria, invatarea si cunoasterea. Noi studii arata ca aceasta substanta poate imbunatati celulele distruse ale creierului datorita expunerii la alcool in timpul sarcinii. Colina stimuleaza productia de celule, care creste memoria si functia cognitiva. Alte surse de colina sunt laptele degresat, laptele matern, nuci, si carne.

9. Rozmarinul


Acest condiment, cu continut de antioxidanti, combate efectele negative ale imbatranirii si ofera protectie impotriva dementelor si Alzheimerului. Rozmarinul contine de asemenea si acid carnosic care te protejeaza de atacuri cerebrale si degenerari ale neuronilor.

10. Avocado


Magneziul este implicat in nenumarate functii biologice si chimice ale corpului uman, mai ales in stabilizarea tiparelor cerebrale si in cresterea fluxului de sange la nivelul creierului. Avocado si anghinarea sunt bogate in magneziu. La fel si cerealele integrale si nucile.


Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta; fruitsstar.com

În articolul

10 alimente care te fac o persoana mai desteapta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x