5 mancaruri chinezesti pe care trebuie sa le incerci
Publicat pe 17.05.2021 la 16:42 Actualizat pe 17.05.2021 la 16:46
Mancarea chinezeasca este apreciata in intreaga lume, fiind una dintre preferatele celor care comanda preparate acasa. Diversitatea ingredientelor, asocierile surprinzatoare, aspectul irezistibil si calitatile nutritive o fac deosebit de atractiva chiar si in tari foarte diferite cultural. Desi ne referim la bucataria chineza ca la un intreg, China nu este insa o regiune culturala si gastronomica unitara.
Exista o multime de variatii regionale in ce priveste obiceiurile culinare, ingredientele si modalitatile de preparare. Dincolo de taiteii, orezul cu carne de vita sau pachetelele de primavara exista si alte preparate savuroase care merita atentia ta. De aceea, te invitam sa descoperi 5 dintre ele pe care trebuie sa le incerci.
Xiaolongbao
Xiaolongbao sunt niste galuste umplute cu supa, originare din zona districtului Jiading Shanghai. Se pare ca aparitia lor se datoreaza unui comerciant local care, ingrijorat de concurenta din piata de galusti, s-a gandit ca trebuie sa aduca ceva nou pentru a reusi sa se mentina. Galustele se fac din faina si se umplu cu supa si carne de porc tocata, apoi se fierb intr-un recipient special din bambus. Uneori se umplu, pe langa supa, cu carne amestecata cu ceapa verde ori cu creveti si carne de crab. Xiaolongbao se servesc calde, cu un sos de otet si ghimbir.
Dan dan noodles
Taiteii dan dan sunt un preparat clasic al bucatariei chinezesti. Savoarea unica a acestor taitei se datoreaza sosului picant, care se face din legume uscate, ulei de chilli, ardei gras Sichuan si, uneori, cu pasta de susan sau de arahide. Deseori taiteii dan dan se servesc cu carne de porc, mai ales in variantele gatite pentru occidentali. Acestea sunt, de asemenea, mai putin picante. Acest fel de mancare apreciat in intreaga lume isi are originea in provinvia Sichuan, cunoscuta pentru abundenta sa agricola.
Hot pot
Hot pot reprezinta o tehnica de gatire traditionala pentru prepararea unor feluri de mancare asemanatoare tocanei sau supei, dintr-o mare varietate de ingrediente. Modul de gatire este inedit, pentru ca presupune aducerea unei oale cu supa fierbinte la masa, in care se pun ingredientele. Acestea pot fi ciuperci, carne taiata subtire, tofu, fructe de mare, vegetale cu frunze, galusti de oua, cartofi si multe altele. Varietatea acestui preparat nu cunoaste limite, fiecare chinez avand propria reteta preferata, in functie de ingredientele care ii plac.
Char siu
Char siu este un preparat care consta in carne de porc fripta care a fost anterior tinuta intr-o marinata din sos cu soia, sos hoisin, vin de orez si anason stelat. Carnea de porc se serveste fie ca aperitiv, fie ca fel principal. Denumirea acestui fel de mancare traditional face referire la modul in care se gatea initial. Astfel, carnea de mistret si de porc marinata se infigea in furculite lungi, care se tineau deasupra focului. Astazi, char siu este apreciat atat in China, cat si in lume, iar in urma unui sondaj realizat la nivel mondial a fost recunoscut in topul celor mai gustoase 50 de preparate din lume, pe locul al 28-lea.
Guotie
Guotie este o galusca originara din nordul Chinei, umpluta cu un amestec de carne tocata de porc, varza, ceapa verde, ghimbir, vin de orez si ulei de susan. Textura crocanta, dar fina este o particularitate a acestor gogosi, care se obtine prin gatirea in doua faze: mai intai prajire, apoi fierbere la aburi. Desi vechi de sute de ani, aceste gogosi raman preferatele multora, iar in prezent sunt unele dintre cele mai apreciate produse culinare care se vand pe strada.
Mancarea chinezeasca este variata si gustoasa, de aceea este comandata acasa de multi. Si la noi in tara poti primi mancare chinezeasca direct la usa ta. Livrarea la domiciliu si comanda de mancare in Buzau, de exemplu, se realizeaza eficient, astfel ca te poti bucura rapid de preparate calde si savuroase.