5 mancaruri nesanatoase in varianta "sanatoasa"

Publicat pe 13.08.2010 la 14:20 Actualizat pe 14.08.2010 la 17:40

Mari medici nustritionisti, cercetatori, oameni de stiinta, mass media - toate au dovedit un lucru: produsele de tip fast-food nu sunt sanatoase. Insa cand ceva este atat de delicios nu putem rezista tentatiei. Din fericire exista cateva specialitati din randul marii categorii de "fastfood" care sunt, totusi, ceva mai sanatoase.

Este foarte greu sa fii perfect. Nu conteaza cat de bun incerci sa fii, sunt si vremuri in care viata iti intoarce spatele: sa iti suni fosta prietena, care stii ca nu este potrivita pentru tine, doar pentru ca te face sa razi, ori iti cumperi noile aparitii in materie de jocuri, desi stii ca ai intarziat o luna cu chiria, sau te delectezi cu un meniu mare format din preparate fast-food, desi stii ca cel mai indicat ar fi sa mananci un fruct sanatos (si plictisitor).

Iti suna cunoscut? Ei bine, afla ca noi avem 5 variante de mancaruri "nesanatoase", care se pot transforma in "sanatoase", doar daca tii cont de cativa pasi importanti.

Aceste mancaruri sunt de fapt "junk food"-uri clasice, de unde a si pornit mania "fast-food".

1. Hot Dog

Este gustos, satios si foarte popular in toata lumea. Il poti lua de oriunde, pentru a-ti potoli foamea. Insa, acesta poate contine diverse sosuri nesanatoase si cu multe calorii.

Alternativa: chifla alba, insa este de preferat cea integrala, crenvursti din carne de curcan, mustar frantuzesc rosii proaspete si susan. O reteta absolut delicioasa si culmea... relativ sanatoasa.

2. Inghetata

Inghetata era preparata initial din fulgi de gheata cu sirop de fructe. Ulterior, aceasta a fost oferita pe piata in mii de varietati, cremoase si absolut delicioase, cu cacao, fructe sau vanilie. Insa, aceste retete contin cantitati mari de smantana si lapte gras.

Alternativa: inghetata din suc de fructe este absolut delicioasa si nu are decat 80 de calorii. O alta varianta ar fi inghetata de vanilie, dar fiti atenti la continutul de grasime inscris pe ambalaj!

3. Cartofii prajiti

Cunoscuti si ca "french fries", acestia sunt gustosi, mai ales cu putin sos de rosii sau maioneza. Insa, fiind prajiti, cartofii isi pierd din valorile nutritionale, iar in urma acestui proces, absorb o cantitate foarte mare de ulei.

Alternativa: gustul delicios de "french fries" poate fi obtinut si fara prajire. Cartofii pot fi pusi la cuptor, taiati in genul celor taranesti, pe care se pot presara condumente si o lingura de ulei de masline. Inainte de a fi scosi, se poate pune si putin cascaval ras, pentru a fi cat mai crocanti si savurosi.

4. Pizza

Pizza este un preparat delicios, insa in ziua de astazi a cam deviat de la reteta originala, continand tot felul de produse cu un continut ridicat de lipide si carbohidrati.

Alternativa: pizza poate fi preparata si acasa. Alegeti un blat focaccia, si puneti pe el pui, ceapa, spanac, ardei, ciuperci, si cascaval slab sau branza de vaca. Pizza va fi la fel de gustoasa, insa mult mai sanatoasa.

5. Shaorma

Shaorma a devenit, poate, mancarea reprezentativa in Romania in ceea ce priveste "junk-food"-ul. Insa aceasta nu ar fi nesanatoasa, daca ati renunta la sosurile artificiale folosite.

Alternativa: romanii au schimbat mult reteta originala de la shaorma, acesta fiind, in prezent, doar o lipie umpluta. Puteti inlocui maioneza cu sos de susan si sa renuntati la ketchup, in favoarea unei cantitati mai mari de rosii.

Foto: Chicago Mag

În articolul

5 mancaruri nesanatoase in varianta "sanatoasa"

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x