5 sosuri pentru fripturi pe care trebuie să le încerci
Publicat pe 26.06.2020 la 14:07 Actualizat pe 26.06.2020 la 14:20
Atunci când vrei să pregătești o friptură delicioasă, trebuie să prepari și un sos care poate complimenta perfect carnea, alături de care să pui și o garnitură pe măsură. Deja ești curioasă, așa-i? Iată cele mai gustoase sosuri pentru fripturi pe care le poți pregăti pentru tine și cei dragi.
5 sosuri pentru fripturi
1.Sos salsa verde
Acesta este un sos picant, cu specific italienesc și nu necesită fierbere. Toacă mărunt puțin pătrunjel și mentă și amestecă-le într-un vas cu 1 lingură de capere, 2-3 bucăți de anșoa, 1 cățel de usturoi zdrobit, sucul de la o lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Amestecă aceste ingrediente și condimentează cu sare și piper după gust.
2.Sos de piper
Sosul de piper e un sos clasic pentru friptură, foarte cremos și rapid de făcut. Pune 2 lingurițe de oțet din vin roșu într-o tigaie la foc mic, adaugă 150 ml din apa în care a fiert puiul și lasă-le pe foc până scade la jumătate. Apoi se adaugă 2 lingurițe de boabe de piper verde în tigaie. După ce sosul mai scade, se adaugă 4 linguri de smântână și se mai fierbe totul pentru încă 2 minute până când sosul devine mai consistent. Acest sos se combină perfect cu o friptură de pui.
3.Sos chimichurri picant
Acest tip de sos este originar din America de Sud. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 1 cățel de usturoi, 1 ardei picant, pătrunjel, coriandru proaspăt și 3 lingurițe de oțet de vin roșu. Acestea trebuie blenduite până când se obține o pastă omogenă. Sosul e potrivit atât pentru servirea unei fripturi de porc, cât și alături de o friptură de pui.
4.Sos teriyaki
Sosul teriyaki este unul japonez, dulce-acrișor. Se amestecă 5 lingurițe de sos de soia, 3 lingurițe de sake, 2 lingurițe de mirin, jumătate de linguriță de ghimbir ras și o linguriță de miere. După ce toate ingredientele au fost bine amestecate, pune-le într-un vas la foc mic pentru 5 minute până când sosul se îngroașe. După ce e gata, poți presăra bucățele de ceapă verde pentru un plus de aromă.
5.Sos de vin roșu
Acest sos este potrivit pentru servirea unei fripturi de vită. Pune într-un vas pe foc 250 ml din apa în care a fiert carnea de vită, 125 ml de vin roșu, 2 lingurițe de zahăr brun și o linguriță de oțet. Lasă totul să fiarbă pentru 10 minute, până când scade sosul la jumătate și apoi e gata pentru a fi servit.
Sursă: bbcgoodfood.com
CITEȘTE ȘI