Afla care sunt aditivii alimentari inofensivi!
Publicat pe 12.04.2011 la 02:38 Actualizat pe 12.04.2011 la 02:40
Din marea lista a aditivilor alimentari exista cativa care sunt considerati inofensivi. Daca ii regasesti in diferite produse poti fi un pic mai relaxat pentru ca nu ne afecteaza sanatatea.
Despre aditivii alimentari nu exista prea multe cuvinte laudative, tocmai pentru ca cei mai multi dintre ei sunt periculosi. Efectele lor secundare incep de la dureri de cap, dureri digestive, reactii alergice si ajung pana la efecte neurotoxice care pot declansa maladiile Alzheimer, Parkinson sau Huntington, iar in cele mai grave situatii cresc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Lista completa a aditivilor cuprinde si un numar restrans de aditivi nepericulosi, considerati inofensivi. Putem consuma produsele care ii contin fara a ne teme de boli grave.
Curcumina (E100)
Curcumina este un colorant galben, natural obtinut din rizomul plantei Curcuma longa. Poate fi obtinuta si artificial. Este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, carnati, supe, fulgi de cartofi.
Atentie: In doze mari, curcumina creste secretia biliara si poate scadea glicemia.
Clorofila (E140)
Clorofila este un colorant natural extras din plante si folosit in produsele de cofetarie - patiserie, in industria de igiena bucala si in cea farmaceutica. Se adauga in uleiul de masline si de soia, conserve de fructe si legume, dulciuri, guma de mestecat, inghetata, supe instant, sosuri, muraturi.
Atentie: Excesul de clorofila poate provoca fotosensibilitate.
Riboflavina (vitamina B2 sau E101)
Riboflavina este un colorant galben, natural, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat, oua sau artificial prin sinteza chimica. Se gaseste in alimente derivate din branza, produse lactate imbunatatite cu vitamine, lapte praf, hrana pentru copii, castraveti murati, sosuri, cereale, paine cu adaos de vitamine, suplimente vitaminice.
Lecitina ( E 322)
Lecitina este aditiv natural care se obtine din soia, floarea - soarelui, rapita sau surse animale. Se gaseste in uleiuri, maioneza, margarina, ciocolata, prajituri, biscuiti, produse de patiserie, suplimente nutritive, hrana pentru copii.
Atentie: Lecitina este interzisa persoanelor cu alergie la soia. In cantitati mari reduce apetitul, provoaca transpiratii abundente si disfunctii gastrice.
Tot articolul, in Revista Felicia!
foto: Hepta.ro