Afla care sunt aditivii alimentari inofensivi!

Publicat pe 12.04.2011 la 02:38 Actualizat pe 12.04.2011 la 02:40

Din marea lista a aditivilor alimentari exista cativa care sunt considerati inofensivi. Daca ii regasesti in diferite produse poti fi un pic mai relaxat pentru ca nu ne afecteaza sanatatea.

Despre aditivii alimentari nu exista prea multe cuvinte laudative, tocmai pentru ca cei mai multi dintre ei sunt periculosi. Efectele lor secundare incep de la dureri de cap, dureri digestive, reactii alergice si ajung pana la efecte neurotoxice care pot declansa maladiile Alzheimer, Parkinson sau Huntington, iar in cele mai grave situatii cresc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Lista completa a aditivilor cuprinde si un numar restrans de aditivi nepericulosi, considerati inofensivi. Putem consuma produsele care ii contin fara a ne teme de boli grave.

Curcumina (E100)

Curcumina este un colorant galben, natural obtinut din rizomul plantei Curcuma longa. Poate fi obtinuta si artificial. Este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, carnati, supe, fulgi de cartofi.

Atentie: In doze mari, curcumina creste secretia biliara si poate scadea glicemia.

Clorofila (E140)


Clorofila este un colorant natural extras din plante si folosit in produsele de cofetarie - patiserie, in industria de igiena bucala si in cea farmaceutica. Se adauga in uleiul de masline si de soia, conserve de fructe si legume, dulciuri, guma de mestecat, inghetata, supe instant, sosuri, muraturi.
Atentie: Excesul de clorofila poate provoca fotosensibilitate.


Riboflavina (vitamina B2 sau E101)


Riboflavina este un colorant galben, natural, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat, oua sau artificial prin sinteza chimica. Se gaseste in alimente derivate din branza, produse lactate imbunatatite cu vitamine, lapte praf, hrana pentru copii, castraveti murati, sosuri, cereale, paine cu adaos de vitamine, suplimente vitaminice.


Lecitina ( E 322)


Lecitina este aditiv natural care se obtine din soia, floarea - soarelui, rapita sau surse animale. Se gaseste in uleiuri, maioneza, margarina, ciocolata, prajituri, biscuiti, produse de patiserie, suplimente nutritive, hrana pentru copii.
Atentie: Lecitina este interzisa persoanelor cu alergie la soia. In cantitati mari reduce apetitul, provoaca transpiratii abundente si disfunctii gastrice.


Tot articolul, in Revista Felicia!

foto: Hepta.ro

În articolul

Afla care sunt aditivii alimentari inofensivi!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x