Afla care sunt aditivii alimentari inofensivi!

Publicat pe 12.04.2011 la 02:38 Actualizat pe 12.04.2011 la 02:40

Din marea lista a aditivilor alimentari exista cativa care sunt considerati inofensivi. Daca ii regasesti in diferite produse poti fi un pic mai relaxat pentru ca nu ne afecteaza sanatatea.

Despre aditivii alimentari nu exista prea multe cuvinte laudative, tocmai pentru ca cei mai multi dintre ei sunt periculosi. Efectele lor secundare incep de la dureri de cap, dureri digestive, reactii alergice si ajung pana la efecte neurotoxice care pot declansa maladiile Alzheimer, Parkinson sau Huntington, iar in cele mai grave situatii cresc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Lista completa a aditivilor cuprinde si un numar restrans de aditivi nepericulosi, considerati inofensivi. Putem consuma produsele care ii contin fara a ne teme de boli grave.

Curcumina (E100)

Curcumina este un colorant galben, natural obtinut din rizomul plantei Curcuma longa. Poate fi obtinuta si artificial. Este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, carnati, supe, fulgi de cartofi.

Atentie: In doze mari, curcumina creste secretia biliara si poate scadea glicemia.

Clorofila (E140)


Clorofila este un colorant natural extras din plante si folosit in produsele de cofetarie - patiserie, in industria de igiena bucala si in cea farmaceutica. Se adauga in uleiul de masline si de soia, conserve de fructe si legume, dulciuri, guma de mestecat, inghetata, supe instant, sosuri, muraturi.
Atentie: Excesul de clorofila poate provoca fotosensibilitate.


Riboflavina (vitamina B2 sau E101)


Riboflavina este un colorant galben, natural, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat, oua sau artificial prin sinteza chimica. Se gaseste in alimente derivate din branza, produse lactate imbunatatite cu vitamine, lapte praf, hrana pentru copii, castraveti murati, sosuri, cereale, paine cu adaos de vitamine, suplimente vitaminice.


Lecitina ( E 322)


Lecitina este aditiv natural care se obtine din soia, floarea - soarelui, rapita sau surse animale. Se gaseste in uleiuri, maioneza, margarina, ciocolata, prajituri, biscuiti, produse de patiserie, suplimente nutritive, hrana pentru copii.
Atentie: Lecitina este interzisa persoanelor cu alergie la soia. In cantitati mari reduce apetitul, provoaca transpiratii abundente si disfunctii gastrice.


Tot articolul, in Revista Felicia!

foto: Hepta.ro

În articolul

Afla care sunt aditivii alimentari inofensivi!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x