Alege fructele de toamna pentru vitaminele de care ai nevoie

Publicat pe 05.10.2010 la 11:07 Actualizat pe 05.10.2010 la 11:17

Odata cu venirea toamnei organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine pentru a se adapta la schimbarile bruste de temperatura. Trebuie sa avem grija la alimentele pe care le consumam, dar si la numarul de calorii.

Pentru a asigura aportul zilnic necesar de fibre si vitamine in aceasta perioada, trebuie sa consumam cat mai multe fructe de sezon. Nutritionistii au realizat un top al celor mai sanatoase fructe de toamna, care ajuta la mentinerea sanatatii organismului.

1. Struguri

Prin continutul bogat de polifenoli, consumul de struguri reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, impiedicand astfel aparitia aterosclerozei. Strugurii au efecte benefice si in cazul persoanelor care sufera de artroza, reumatism sau guta, au efect anti-inflamator si in acelasi timp consumul de struguri confera organismului o stare de relaxare. Daca esti in stare de convalescenta, stresata sau obosita, aportul de vitamine adus de struguri te va ajuta sa remediezi aceasta situatie.

2. Mere

Cu un continut bogat de vitamine A, B1, B2 si C, dar si de magneziu, fosfor, fier si potasiu, merele sunt un adevarat izvor de substante hranitoare. Antioxidantii din aceste fructe ajuta la reducerea nivelului de colesterol, reducand astfel si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Tot substantele antioxidante scad aparitia cancerului de ficat, de colon si de plamani. S-a constatat ca persoanele care mananca multe mere au cu 20% mai putine sanse de declansare a oricarei forme de cancer. Merele intaresc si sistemul osos, iar potasiul din mere ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

3. Pere

Zemoase si aromate, perele sunt printre cele mai delicioase fructe de toamna. Fiind foarte bogate in vitamine si saruri minerale, aceste fructe asigura buna functionare a sistemului imunitar, mai ales in sezonul rece. De aceea specialistii le recomanda ca terapie in prevenirea gripei si a virozelor respiratorii. Fara niciun fel de contraindicatii, perele sunt indicate si in terapia reumatismului.

4. Gutui

Denumite si merele de aur, gutuile ne feresc de afectiunile frecvente ale sezonului rece, gripa si raceala. Nutritionistii ne recomanda consumul zilnic de gutui in sezonul de toamna, deoarece o gutuie pe zi ne tine departe de inflamatia gatului, iar semintele macinate au un efect calmant in cazurile de tuse si bronsita.

5. Prune

Folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu natural impotriva diverselor afectiuni, prunele amelioreaza durerile reumatice, cresc imunitatea organismului, diminueaza inflamatiile si amelioreaza starile febrile. Se recomanda ca prunele sa fie consumate in fiecare dimineata, inainte de masa, nefiind recomandate insa diabeticilor, deoarece au un continut ridicat de zaharuri.

6. Castane

Cu un gust aromat si rafinat, castanele sunt extrem de sanatoase si ajuta la tratarea diverselor afectiuni. Sunt o sursa importanta de lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, lecitina si vitamina C si sunt lipsite de colesterol si sodiu, fapt pentru care sunt foarte indicate cardiacilor. Totodata, castanele ajuta si la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.

7. Catina

Are un efect antianemic, vitaminizant, tonifiant, creste imunitatea organismului si este un bun tonic vascular. Fructele de catina sunt indicate in cazurile de hipo si avitaminoza, arterite, reumatism, ateroscleroza, ulcer, hepatita cronica si ciroza. Totodata, catina poate fi folosita si in cazurile de cancer, iar atunci trebuie consumata in acelasi timp cu administrarea de citostatice.

8. Macese

Acsete fructe rubinii sunt considerate campioanele vitaminelor. Ele sunt indicate in prevenirea bolilor cardiace, anemie, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii si reumatism si ca tratament in cazurile de constipatie, febra, gripa, guturai, circulatie periferica deficitara, obezitate si convalescenta.

9. Nuci

Studiile au demonstrat ca nucile ajuta la scaderea aparitiei riscului de boala coronariana. Consumul de nuci scade si riscul aparitiei diabetului sau a cancerului mamar, ele fiind si un adjuvant in cazurile de ulcer, anemie, reumatism si artroza.

10. Rodii

Rodiile sunt o sursa importanta de vitamina C, B5, potasiu, polifenoli, antioxidanti si fibre. Ele au un efect antibacterial, previn maladiile virale, raceala si gripa, precum si aparitia cancerului de san. Rodiile actioneaza ca un medicament si in cazurile de cancer de prostata, diabet, limfom si tuse uscata. Sucul de rodii este foarte indicat persoanelor care sufera de tulburari ale sistemului urinar, fiind un excelent antiseptic.

citeste si revista Felicia

foto: avignon-in-photos.com

În articolul

Alege fructele de toamna pentru vitaminele de care ai nevoie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x