Alimentatia corecta iarna: 40% carbohidrati, 30% proteine, 30% grasimi
Publicat pe 18.12.2010 la 14:22 Actualizat pe 18.12.2010 la 14:40
Este nevoie sa mancam mai mult iarna? Trebuie sa consumam neaparat anumite alimente? Acestea sunt intrebari pe care si le pun foarte multi, gandindu-se cum sa faca fata mai bine temperaturilor scazute.
Specialistii sustin ca o alimentatie adecvata ne ajuta sa suportam mai usor frigul, umiditatea, dar si oboseala sau depresia care se instaleaza deseori in acest sezon. Un plan corect de alimentatie trebuie sa includa 40% carbohidrati, 30% proteine si 30% grasime, sustin nutritionistii.
Grasimi
Consumul de grasimi are un rol deosebit pentru organism, deoarece stocheaza energia si intareste sistemul imunitar. Cele mai bune grasimi sunt cele provenite din peste, somn, somon, crap sau macrou. Desi carnea de porc nu lipseste din alimentatia noastra in sezonul rece, ar trebui sa consumam mai mult carne de vita, mai bogata in proteine.
Legume si fructe
Foarte indicate sunt legumele bogate in proteine cum ar fi fasolea, lintea, cartofii dulci, dovleceii sau mazarea. Iar necesarul de vitamine, minerale si fibre il poti lua din citrice, mere, banane, fructe uscate sau compoturi.
Supe
Sunt un remediu excelent impotriva frigului, de aceea trebuie consumate in fiecare zi. Apa calda incalzeste si hidrateaza organismul, legumele asigura „portia” de vitamine si minerale, iar carnea ofera proteinele.
Condimente si mirodenii
Foloseste din belsug condimente si mirodenii, care au capacitatea de a stimula functiile organismului si au diverse proprietati curative. Multe dintre ele imbunatatesc digestia, stimuleaza sistemul nervos si combat raceala.
Iaurt
Potrivit ultimelor studii realizate de cercetatori, probioticele, care se gasesc in cultura activa a iaurtului, micsoreaza simptomele virozelor respiratorii cu pana la doua zile. Asadar, consuma zilnic acest aliment delicios, care te va tine departe de raceala.
Alcoolul scade rezistenta organismului!
Multe persoane sunt tentate sa apeleze la un pahar de alcool pentru a se incalzi. Dar aceasta metoda nu este tocmai indicata, deoarece consumul de alcool creeaza o senzatie de caldura falsa, pe termen scurt. In plus, alcoolul scade rezistenta organismului, asa ca opteaza cu incredere pentru ceai, lapte sau ciocolata calda.