Alimentatia romanilor: sanatoasa sau nu?

Publicat pe 16.10.2010 la 16:27 Actualizat pe 16.10.2010 la 16:41

Obiceiurile noastre alimentare au suferit o serie de modificari legate de stilul de viata alert si trepidant. Toate aceste transformari se regasesc si in modalitatea de a ne hrani.

Populatia activa, intre fast-food si bio


Teoretic, populatia activa ar trebui sa aiba cea mai corecta alimentatie. Acest segment se presupune ca are castiguri mai mari decat alte categorii de varsta si, in plus, are posibilitatea de a fi mai bine informat cu privire la ceea ce este bine sa manance. In realitate, lucrurile stau putin diferit. Pe de o parte, avem un segment al populatiei active care prefera mancarea de tip fast-food si alimentele gata preparate, pe motiv de lipsa de timp. Pe de alta parte, s-a format al doilea segment al persoanelor informate, foarte atente cu alimentatia lor, care opteaza pentru meniuri variate, diversificate, obtinute din produse naturale, fara adaosuri, inclusiv produse bio (organice). Aceste persoane investesc nu numai in dieta sanatoasa, ci si in activitate fizica de calitate.

Ce mananca varstnicii?

Persoanele de varsta a treia au obiceiurile alimentare bine formate, fapt ce le face mai putin deschise la noile tendinte. Daca te uiti in cosul lor de cumparaturi, vei vedea legume (cartofi, morcovi, ceapa, ardei, telina) si verdeturi (marar, patrunjel, leustean). Varstnicii sunt obisnuiti cu meniul compus din ciorbe si tocanite de pe vremea cand nu existau alimente gata preparate sau de tip fast-food si plecau la serviciu cu mancarea la borcan. Ciorbele si tocanitele usoare, fara rantasuri, sunt bune pentru ca organismul are nevoie de mancare calda, gatita, facuta din ingrediente naturale. In schimb, o mare parte din varstnici sunt zgarciti cu fructele. Ei cumpara doar in sezon mere, prune, pepene pentru ca sunt fructe traditionale romanesti, pe care le cunosc si care au preturi accesibile. In schimb, nu achizitioneaza frecvent citrice in anotimpul rece, desi le-ar asigura aportul de vitamine atat de necesar mentinerii sanatatii. Prefera in schimb produsele ieftine, satioase, care le tin de foame: biscuiti, eugenii, napolitane.

Sfat: Acorda mai multa importanta fructelor si legumelor proaspete. In loc de doua pachete de biscuiti cumpara o banana sau o portocala.

Adolescentii, cei mai refractari fata de alimentatia sanatoasa

Nu vrem sa-i suparam pe adolescenti, insa trebuie sa fim de acord cu faptul ca ei sunt marii consumatori de fast-food (shaorma, pizza, hamburgeri, cartofi prajiti), de chipsuri, snacksuri, bauturi acidulate si energizante. Este etapa in care vor sa se exprime liber si neingradit, lucru care se vede si in alimentatie. Daca in perioada preadolescenta mai acceptau gustarea preparata de mama si un fruct, acum vor doar bani de buzunar pentru a-si lua singuri ce doresc.
Sfat: Nu uita ca greselile alimentare din etapa tineretii vor fi platite in etapa matura, cand organismul incepe sa „scartaie”. Ia micul dejun acasa pentru a nu mai dori la scoala snacksuri de la prima ora. Fa in asa fel incat mancarea fast-food si alte alimente nesanatoase sa fie exceptia, si nu regula.

Copiii au obiceiurile alimentare ale parintilor

Asa cum ii invatam de mici, asa ii vom avea la maturitate. Regula se aplica si in privinta alimentatiei. In situatia in care copilul este obisnuit de mic cu o conduita alimentara corecta si ii vom explica de ce este bine sa o adopte, acestuia ii va fi mult mai greu sa se schimbe in alte etape de varsta. La varste mici copiii primesc ceea ce le dau parintii de mancare, de aceea sarcina acestora este foarte importanta: ei trebuie sa le ofere copiilor hrana din toate grupele alimentare. Eficacitatea este dubla: vor manca sanatos si copiii, dar si parintii.
Sfat: Obisnuieste-ti copilul de mic cu un consum sporit de fructe, legume, carne slaba, peste, oua, lactate. Spune-i cat de bine ii fac aceste alimente pe termen lung. Nu uita de hidratarea cu apa, sucuri naturale si ceaiuri.

Foto: wikipedia.org
Citeste Revista Felicia!

În articolul

Alimentatia romanilor: sanatoasa sau nu?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x