Alimentele light sunt cel mai adesea nocive

Publicat pe 13.03.2011 la 15:26 Actualizat pe 13.03.2011 la 15:32

Un stil de viata sanatos include si o alimentatie atenta. Suntem foarte atenti la etichete, incercam sa eliminam aditivii alimentari si sa cumparam produse care poarta mentiunea light pentru a nu lua in greutate. Dar sunt ele indicate?

In mod normal, alimentele etichetate light ar trebui sa fie atat sanatoase, cat si dietetice. Un produs light sugereaza cumparatorului ca este un produs mai usor, mai dietetic, prin urmare mai sanatos, insa de cele mai multe ori nu este deloc adevarat. Potrivit specialistilor in nutritie, produsele light nu au neaparat mai putine calorii, dar ar trebui sa nu contina glucide si lipide.

Asadar, este foarte bine ca suntem interesati de alimentatie si ca acordam atentie detaliilor nutritionale de pe eticheta, dar oare toate produsele sunt intocmai ce par a fi sau unele dintre acestea ne pun in pericol silueta sau chiar sanatatea? De pilda, putem fi foarte usor indusi in eroare de anumite produse alimentare care poarta eticheta light, dar care au, in schimb, o multime de E-uri sau indulcitori artificiali, deosebit de nocivi, care, pe langa efectele negative asupra sanatatii, pot declansa si diverse alergii.

Mai mult, specialistii sustin ca desi cele mai multe persoane aleg produsele light tocmai pentru ca sunt mai usoare, unele dintre ele pot fi mai periculoase pentru sanatate decat cele obisnuite. Astfel, unii nutritionisti considera ca anumite alimente light pot favoriza aparitia obezitatii, asa ca trebuie evitate in primul rand de persoanele aflate la cura de slabire.


Bauturile light

Daca vei consuma in exces bauturi light, cum sunt sucurile care folosesc inlocuitori de zahar, acestea prezinta acelasi risc pentru sanatate ca si cele care contin zahar in exces. Nutritionistii atrag atentia ca din ce in ce mai multe persoane consuma bauturi light pe baza de cola, care dauneaza grav sanatatii. Aceasta bautura light este preferata deoarece este si energizanta si nu contine zahar, deci nu ingrasa. Numai ca acest sortiment de bautura contine edulcoranti, cafeina si neurostimulatori, nesanatosi pentru organism.

Dulciurile light ingrasa

Dulciurile light sunt la fel de periculoase pentru silueta ca si ciocolata care contine zahar obisnuit, deoarece contin cantitati importante de fructoza. Fructoza folosita in industria alimentara este extrasa din cicoare, amidon de cartofi sau de porumb, fiind la fel de periculoasa pentru silueta ca si zaharul. In schimb, fructoza consumata direct de la „sursa", din fructele proaspete, este foarte sanatoasa - un kilogram de mere contine aceeasi cantitate de zahar, 50 de grame, cat contine o prajitura.


Maioneza light, mai sanatoasa

Maioneza clasica este foarte gustoasa, dar si foarte grea. De ce? Pentru ca, potrivit unei retete clasice, proportia „corecta" este de aproximativ 100 de ml de ulei la un galbenus de ou. In acest caz, o singura portie de salata boeuf pregatita cu maioneza dupa reteta clasica poate fi extrem de „grea" chiar si pentru cel mai sanatos ficat. Avem insa la indemana pregatirea unei maioneze light, preparata cu mult mustar si iaurt. Putin picanta datorita mustarului, acrisoara din cauza sucului de lamaie si sanatoasa prin folosirea unei cantitati foarte mici de ulei, aceasta maioneza light, „inmultita" cu iaurt, este foarte sanatoasa in toate sortimentele de salate. Asadar, fata de maioneza preparata dupa reteta clasica, ce are aproximativ 700 de kcal/100 g, maioneza light nu are decat 280 de kcal/100 g. Astfel, este mai „light" decat orice maioneza light existenta in comert si cu o concentratie foarte mare de E-uri.


ATENTIE!
Persoanele care consuma mai mult de o bautura carbogazoasa light pe zi vor fi cu 48% mai expuse riscului la boli cardiovasculare decat cele care nu consuma deloc astfel de bauturi.

Citeste si Revista Felicia!
foto: southernliving.com

În articolul

Alimentele light sunt cel mai adesea nocive

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x