Alimentul complet: iaurtul
Publicat pe 25.08.2010 la 23:19 Actualizat pe 25.08.2010 la 23:34
Se gaseste in comert - simplu sau cu fructe, degresat sau cu un procent mai mare de grasimi - dar poate fi preparat si in casa. Din iaurt, o mana de nuci, fructe de padure congelate sau fructe uscate, se prepara un mic dejun delicios si consistent. Sosul facut din iaurt, ulei de masline si condimentele preferate da o savoare unica salatei de legume de la masa de pranz. Iaurtul este baza unor dressinguri delicioase.
In Orient se foloseste iaurt peste salata de legume sau fructe, sau Lassi - o bautura racoritoare, avand ca ingredient principal iaurtul. Salata din iaurt, marar si castraveti tocati, plus usturoi si ardei rosu, da bine langa un pui la gratar sau carne de miel.
Chiftele cu sos de iaurt
Ingrediente: Pentru chiftele: 700 g carne de porc (sau carne de vita amestecata cu fleica de porc), tocata, 2 linguri ulei, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 linguri pesmet, cimbru, sare, piper, patrunjel si marar verde, 1 ou. Pentru sosul de iaurt: 200 g iaurt natural gras, 2 linguri menta, sare si piper.
Preparare: Intr-un vas neaderent, incingi uleiul si sotezi ceapa tocata, cateva minute, pana se rumeneste usor. Intr-un castron larg asezi carnea, ceapa, pesmetul, usturoiul, oul, condimentele si sarea. Omogenizezi compozitia si dai vasul la rece, circa 2 ore. Intre timp, intr-un castronel, amesteci iaurtul cu restul ingredientelor pentru sos si-l lasi la rece pana in momentul servirii. Din compozitia preparata modelezi chiftele. Ungi gratarul cu ulei si frigi chiftelele timp de 3 minute pe fiecare parte. Le servesti cu sos de iaurt deasupra, felii de rosii si garnitura de frunze de rucola.
Desert cu fructe si iaurt
Ingrediente: 500 g de felii de fructe din compot sau fructe proaspete (functie de sezon), 500 g iaurt degresat, 50 g de nuci macinate si 50 g de stafide.
Preparare: Fructele din compot (sau proaspete) se asaza in cupe pentru desert. Iaurtul se amesteca impreuna cu stafidele si nucile si se toarna peste fructe. Se serveste imediat.
Lassi cu ananas si menta
Ingrediente: 300 g ananas, curatat si tocat (se pastreaza si zeama), 1 lingura zahar, 200 ml iaurt simplu, 200 ml lapte, 3 linguri de menta proaspata, tocata marunt.
Preparare: Ingredientele se mixeaza in blender pana capata o consistenta cremoasa. Se toarna in 2 pahare si se decoreaza cu 2-3 frunzulite de menta.
Iaurt cu mere
Ingrediente: 1 mar mare, 1 1/2 lingura zahar, scortisoara, o cana mare de iaurt.
Preparare: Se taie marul cubulete, acestea se pun intr-o farfurie plata, se acopera cu zaharul si scortisoara, se pun la microunde 2 minute. Daca iaurtul este foarte rece se poate amesteca impreuna cu merele fierbinti, daca nu, se lasa sa se raceasca putin si dupa aceea se amesteca toate.
citeste Revista Felicia
foto: etalaseonline.com