Borsul (ciorba) de verdeturi - o simfonie de arome si de sanatate (partea 1)

Publicat pe 13.05.2011 la 19:06 Actualizat pe 13.05.2011 la 19:13

Borsurile de primavara, cu ierburi fragede si miros aromat de leustean, sunt preparate simple, proaspete si sanatoase.

Borsurile de primavara se fac foarte repede, sunt ieftine si racoritoare. Inglobeaza in ele cam tot ce se poate gati si folosi cu bucurie din natura, de la prima urzica a anului la stevie, loboda si leurda, spanac, macris, untisor, ceapa si usturoi verde, patrunjel, leustean si marar. Ingrosata dupa gust, cu o cescuta de orez sau cativa cartofi, si dreasa cu o lingura de iaurt gras sau smantana, ciorba de verdeturi este o adevarata tentatie gastronomica si o binecuvantare pentru papilele gustative!

Bors cu verdeturi de primavara

Ingrediente: 2 maini de urzici fragede, 2 legaturi loboda rosie, 1 mana de stevie, 4 legaturi de leurda, cate 2 legaturi de ceapa verde si de usturoi verde, 1 mana de spanac crud, multa verdeata (patrunjel si leustean si/sau marar), 1 kg cartofi (sau 1 cana de orez), sare, 400 g smantana, 3 l bors.

Preparare: Spala bine verdeturile in cateva ape reci. Curata de codite frunzele de loboda; pe cele mari taie-le in 2-3 bucati. Toaca frunzele de urzici. Toaca mare leurda, spanacul si stevia. Curata si taie cubulete cartofii (daca nu folosesti orez). Pune la fiert, pentru 20 minute, borsul impreuna cu 5 litri de apa rece, cartofii si putina sare. Adauga verdeturile si, dupa cateva clocote, ceapa si usturoiul tocate (Daca folosesti orez, adauga-l acum). Opreste focul, pune patrunjel, leustean, potriveste de sare. Se serveste fierbinte sau chiar rece, cu smantana.

Ciorba de loboda


Ingrediente: 6 legaturi loboda, 2 legaturi ceapa verde, 1 l bors, 3 linguri orez, 1 ou, cate o legatura de leustean si patrunjel verde, sare.

Preparare: Se pun 2 litri de apa la fiert intr-o oala. Se curata loboda de codite si se spala bine. Cand apa clocoteste se pune loboda, la care se adauga ceapa verde, curatata, spalata si tocata. Separat, se fierbe borsul, care se adauga la ciorba. Se pune si orezul, spalat si scurs de apa. Cand orezul este fiert, se bate oul si se adauga, mestecand continuu ciorbita, astfel incat sa se formeze "zdrente" de ou. Se sareaza dupa gust, apoi se adauga verdeata, spalata si tocata marunt. Ciorba se serveste rece, cu o lingura de smantana.


Bors de urzici


Ingrediente: 15 gramajoare de urzici, 4 fire ceapa verde, o ceapa veche, 2 morcovi mici, 1 pastarnac, 1 telina mica, 2 catei de usturoi, 2 cartofi (sau 1 canita de orez), 1 litru bors de putina, leustean verde, ulei, sare, piper.

Preparare: Taie marunt ceapa veche, morcovul, pastarnacul si telina, apoi pune-le la calit intr-o oala (cu capac) cu ulei si putina sare. Lasa-le pana se patrund bine. Adauga ceapa verde taiata, cu tot cu frunze. Pune 2-3 cani de apa si cartofii taiati cubulete (sau orez) si lasa totul sa fiarba. Taie urzicile bine spalate sau rupe-le in bucati mari. Caleste-le cu putin ulei. Adauga usturoiul tocat. Dupa ce urzicile lasa putin suc, pune sare si piper. Cand legumele au fiert, rastoarna urzicile in oala si lasa sa dea in clocot. La sfarsit, adauga borsul fiert separat si dupa 1-2 clocote stinge focul.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: ifood.tv

În articolul Borsul (ciorba) de verdeturi - o simfonie de arome si de sanatate (partea 1):
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
observatornews.ro
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
a1.ro
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
HelloTaste.ro
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Catine
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
useit.ro
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
as.ro
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
MediCOOL
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
DeParinti
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
MediCOOL
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
HelloTaste
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
close
x