Branza topita, un potential pericol pentru sanatate
Publicat pe 29.10.2010 la 16:09 Actualizat pe 29.10.2010 la 16:37
In general, branzeturile sunt sanatoase si recomandate a fi consumate zilnic. Insa ai mare grija sa alegi sortimentele cu adevarat bune. De exemplu, daca te-ai gandit ca branza topita este un aliment pe care trebuie sa-l consumi fara nicio retinere, te-ai inselat.
Profilul nutritional este destul de dezechilibrat, intrucat in compozitia ei intalnim saruri de topire si citrati, al caror consum nu este recomandat frecvent.
Cel mai des, pe lista de ingrediente a branzei topite gasim urmatoarele E-uri: E450 (difosfati de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfati de sodiu), E 331, 332, 333 (citrati). Fosfatii sunt periculosi in exces pentru ca impiedica fixarea calciului in oase, fapt ce induce aparitia osteoporozei si a depunerilor anormale de calciu. In unele tipuri de branza topita intalnim si glutamatul de sodiu (E 621), un potentiator de aroma care creeaza dependenta, iar persoanelor sensibile le poate produce dureri de cap, greata si modificari de ritm cardiac.
Data fiind aceasta compozitie mult prea aditivata, ar trebui sa renunti sa folosesti des branza topita pentru a da un gust mai bun sandwich-ului copilului. Ea nu trebuie consumata frecvent de femeile insarcinate sau care alapteaza, de batrani, de persoanele care sufera de osteoporoza sau bolnave de Alzheimer ori Parkinson.
Insa nu dispera: sunt atatea sortimente de branzeturi, incat este imposibil sa nu ai de unde alege ceva sanatos si nutritiv.
Foto: foodisforeating.com
Citeste si Revista Felicia