Branzeturile, o sursa importanta de proteine si vitamine
Publicat pe 15.01.2011 la 21:06 Actualizat pe 15.01.2011 la 21:14
Dintotdeauna branzeturile au fost foarte apreciate pentru gustul lor special. Dar sa vedem si cat de sanatoase sunt pentru organism.
Branza este unul dintre cele mai importante alimente preparate din lapte. Astfel, in functie de gust, putem alege dintr-o gama variata de produse, de la branza autohtona, de vaca, de oaie, de bivolita, de burduf, topita sau de capra, pana la branzeturile-specialitate, din import, cu mucegai, cu usturoi, cu verdeturi sau cu fructe. Indiferent de sortiment, branza este o sursa excelenta de calciu, vitamine si grasimi pentru organism.
Proteine de buna calitate
Branza este sursa importanta de proteine de cea mai buna calitate, usor de digerat. Proteinele furnizeaza tti aminoacizii esentiali, substante pe care organismul nu le poate produce singur. Aminoacizii sunt deosebit de utili in producerea de tesuturi sanatoase. Nutritionistii sustin ca numai 70 de grame de branza Emmental contin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cat doua oua.
Vitamine esentiale
Branza contine din belsug vitamine esentiale, precum A, B2, B12 si D, dar si minerale si calciu. In branza se gaseste cel mai mare procent de calciu din laptele utilizat la fabricare, dar si cantitati importante de zinc si fosfor. Calciul este esential atat pentru copii, cat si pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa calciului pot suferi de osteoporoza.
Recomandata celor care au colesterol
Branza este recomandata persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu un nivel al colesterolului marit, datorita continutului scazut de grasimi saturate. Totodata, branza proaspata de vaci sau branza de capra sunt indicate persoanelor care doresc sa slabeasca deoarece sunt foarte satioase si contin mai putine calorii decat alte sortimente de branza. Pentru stimularea digestiei, branza poate fi asociata cu o salata de cruditati din care nu vor lipsi salata verde, mararul si patrunjelul.
Scade riscul de cancer la san
Nutritionistii au ajuns la concluzia ca o dieta bogata in branzeturi scade riscul de aparitie a cancerului la san. Potrivit specialistilor, aceasta dieta este la fel de eficienta pentru femeile sanatoase care vor sa reduca riscul riscul de a face cancer la san, cat si pentru cele care au fost deja diagnosticate cu aceasta boala.
Buna impotriva gastritei
Persoanelor care sufera de ulcer sau de gastrita le este recomandat consumul de branza proaspata. Dar atentie! Trebuie evitate branzeturile sarate pentru ca acestea agraveaza starea de aciditate. Sunt recomandate branza dulce de vaci, casul nesarat si urda.
Impotriva stresului
Branza de capra este o sursa naturala de vitamina B12 (2 micrograme/100 grame). Datorita vitaminei B12, branza de capra este recomandata in starile de stres, anxietate si ne ajuta sa ne concentram mai usor. Avand un continut mic de grasimi, branza de capra poate fi consumata si de persoanele care sufera de afectiuni renale, afectiuni ale colecistului, ateroscleroza sau obezitate.
Urda, buna pentru hepatici
Urda obtinuta din zerul de la branza de capra contine doi aminoacizi, mentionina si cisteina, care au un puternic efact hepatoprotector.
Atentie la intoleranta!
Desi branza proaspata este foarte usoara si sanatoasa, totus, nu consuma mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece poate duce la cresterea in greutate. Anumite persoane prezinta o intoleranta la acest aliment din cauza lactozei si pot aparea diaree sau alte probleme digestive. Branza poate provoca persoanelor sensibile tulburari de somn sau dureri de cap, datorita continutului mare de triptofan, un aminoacid existent in branzeturi. Totodata, anumite sortimente de branza care contin un procent mare de sare sunt total interzise hipertensivilor.
Nu combina branza si sunca!
De cele mai multe ori suntem tentati sa mancam rapid un sandvis cu branza si sunca afumata, deoarece combinatia este deosebit de gustoasa. Numai ca aceste doua produse consumate impreuna nu au efecte benefice asupra organismului. Branzeturile contin calciu, iar sunca fier. Aceste alimente nu pot fi consumate in acelasi timp, deoarece nu sunt absorbite complet. Cel mai mult are de suferit fierul, care nu mai este asimilat de organism, in favoarea calciului. O combinatie corecta a branzei este numai cu legume verzi, in niciun caz cu alte proteine, cu legume uscate sau cu fructe.
Citeste si Revista Felicia
Foto: franceonyourown.com