Bucataria japoneza: Sushi
Publicat pe 16.08.2010 la 19:01
Sushi este cea mai cunoscuta mancare din bucataria japoneza, fiind si cel mai usor de preparat.
Sushi-ul a fost facut pentru prima data de bucatarul Hanaya Yohei, in urma cu 1200 de ani.
Acest produseste si foarte sanatos, deoarece este preparat din peste si orez de cea mai buna calitate. In prezent, sunt peste 50 de retete de sushi, dar care au pastrat regulile de baza ale preparatului original.
Japonezii tin foarte mult la aspectul mancarii, de aceea sushi-ul este un produs colorat. De asemenea, combina toate gusturile: dulce (ghimbir), sarat (sos de soia), iute (wasabi).
In Romania, sa mananci sushi gata preparat este un lux, insa daca vei alege sa il faci acasa, vei economisi cativa bani.
Ingredientele de baza sunt pestele crud si orezul. In principiu, este foarte usor de facut, mai dificila fiind rularea.
Ingrediente
- 200 gr de orez thailandez (cu bob lung)
- 100 gr somon afumat
- 1 castravete
- 2 foi de nori (alge)
- 2 linguri de otet
Pentru garnitura pot fi folosite:
- wasabi (pasta din hrean)
- sos de soia
- ghimbir murat
Preparare
Peste orezul fiert se toarna otetul incalzit in prealabil. Apoi se intinde pe intreaga suprafata a foitei nori.
Dupa aceea se adauga peste orez somonul si castravetele taiat fasii.
Se ruleaza cu ajutorul unui material suport, de preferat din bambus. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit, ca sa nu iasa orezul din nori.
Se serveste cu hashi (betisoare) si poate fi inmuiat in wasabi (iute) sau sosul de soia (sarat).
Pofta buna!
Foto: Mllenoelle