Budinca de Craciun - istoria unui desert care a devenit traditie!

Publicat pe 12.12.2011 la 16:07

Traditional, budinca de Craciun se face in 8 ore, cu o luna inainte de Craciun, timpul minim ce trebuie acordat maturarii. In tot acest timp, gustul se implineste. In ziua Craciunului budinca se asaza la abur inca doua ore si se serveste foarte fierbinte alaturi de creme aromate cu citrice sau coniac.

Budinca de Craciun pe care o consuma astazi britanicii este foarte diferita de budinca originara. Acest desert isi incepe cariera fulguranta in Evul Mediu cand era doar un amestec pe baza de carne si radacinoase care se pregateau prin fierbere intr-un tesut de provenienta animala (cum este prapurele pe care il folosim pentru drob).

Amestecul, o modalitate de a pastra si stoca eficient o multitudine de ingredinete printr-o fierbere indelungata se servea inainte de inceperea postului Craciunului. In timp, insa, preparatul devine din ce in ce mai complex si pe langa carnea de vita si de oaie, incep sa apara fructele uscate. Mancarea medievala se baza pe amestecul de carne si fructe pe care il intalnim si astazi in bucataria Orientului Mijlociu.

La aceasta combinatie se adaugau si o sumedenie de mirodenii care aduceau culoare, avand in acelasi timp rolul de conservant. Preparatul pe baza de carne si fructe nu a supravietuit insa foarte mult. Carnea a fost incet, incet inlocuita cu un amestec tot mai elaborat de fructe si licori spirtoase.

Citeste tot articolul pe Good Food!

Foto: essentialingredient.com.au

În articolul

Budinca de Craciun - istoria unui desert care a devenit traditie!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 martie 2025. Peștii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Experienţa a doi români care au fost primiţi să viziteze Coreea de Nord. "Ar trebui să fim recunoscători"
a1.ro
Oana Radu, taxată dur pentru kilogramele în plus. Cum a apărut la Sala Palatului alături de Dorian Popa
HelloTaste.ro
Baba ganoush, salata de vinete orientală pe care o vei adora
Catine
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională
useit.ro
Țările europene care au arme nucleare. Ce stat deține cea mai mare rezervă
as.ro
„Regină!” Fiica lui Ion Ţiriac şi-a luat prin surprindere fanii cu ultima apariţie. Ioana a ajuns de nerecunoscut
MediCOOL
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Spynews
Mucenicii Dubai sunt la mare căutare. Câți bani sunt dispuși românii să scoată din buzunar pentru cel mai căutat desert al momentului
DeParinti
Piure de cartofi cu somon la abur. O masă echilibrată pentru cei mici
MediCOOL
Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Un studiu a analizat efectele acestui aliment
HelloTaste
Fritule, gogoșile pe care trebuie să le încerci când ajungi în Croația
x