Budinca de Craciun - istoria unui desert care a devenit traditie!
Publicat pe 12.12.2011 la 16:07
Traditional, budinca de Craciun se face in 8 ore, cu o luna inainte de Craciun, timpul minim ce trebuie acordat maturarii. In tot acest timp, gustul se implineste. In ziua Craciunului budinca se asaza la abur inca doua ore si se serveste foarte fierbinte alaturi de creme aromate cu citrice sau coniac.
Budinca de Craciun pe care o consuma astazi britanicii este foarte diferita de budinca originara. Acest desert isi incepe cariera fulguranta in Evul Mediu cand era doar un amestec pe baza de carne si radacinoase care se pregateau prin fierbere intr-un tesut de provenienta animala (cum este prapurele pe care il folosim pentru drob).
Amestecul, o modalitate de a pastra si stoca eficient o multitudine de ingredinete printr-o fierbere indelungata se servea inainte de inceperea postului Craciunului. In timp, insa, preparatul devine din ce in ce mai complex si pe langa carnea de vita si de oaie, incep sa apara fructele uscate. Mancarea medievala se baza pe amestecul de carne si fructe pe care il intalnim si astazi in bucataria Orientului Mijlociu.
La aceasta combinatie se adaugau si o sumedenie de mirodenii care aduceau culoare, avand in acelasi timp rolul de conservant. Preparatul pe baza de carne si fructe nu a supravietuit insa foarte mult. Carnea a fost incet, incet inlocuita cu un amestec tot mai elaborat de fructe si licori spirtoase.
Citeste tot articolul pe Good Food!
Foto: essentialingredient.com.au