Busuiocul, regele plantelor

Publicat pe 24.02.2011 la 18:08 Actualizat pe 24.02.2011 la 18:40

Originar din Asia tropicala, se pare ca busuiocul a ajuns in Europa cu un secol inainte de Hristos. Numele stiintific, "ocimum basilicum", provine din grecescul "basilikos", care inseamna rege.

Busuiocul este o planta anuala ce poate atinge inal­timea de aproximativ 50 de centimetri si se pare ca exista 60 de soiuri diferite ce se pot deosebi prin miros, culoare, structura frunzelor si, mai ales, prin aroma.

Pentru condimentarea mancarurilor se utilizeaza numai frunzele plantei, specialistii recomandand sa fie adaugat doar la final, deoarece in timpul fierberii el isi pierde atat culoarea, cat si aroma.


Legende

Despre busuioc se spune ca in India era venerat ca fiind planta sfanta a zeului Vishnu, de aceea era pus pe pieptul celor care mureau, pentru a fi protejati pe drumul spre Rai. Buchetele de busuioc s-au descoperit si in mormintele faraonilor egipteni.

Crestinii consi­derau busuiocul o planta sacra, deoarece spuneau ca el a crescut pe locul unde Sfintii imparati Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. O veche legenda romaneasca spune ca o fata frumoasa a murit, lasand in urma ei un baiat neconsolat, Busuioc, un tanar care o iubise foarte mult. Se spune ca la vremea aceea fusese o seceta foarte mare ce ofilise toate plantele. Busuioc, neconsolatul indragostit, mergea zilnic la mor­mantul iubitei si varsa lacrimi amare. Pe mormantul fetei a rasarit o floare care fiind udata de lacrimile baiatului, a crescut si a capatat un miros foarte frumos. De atunci planta se numeste Busuioc, dupa numele tanarului indragostit.

Busuiocul este strans legat de traditiile si obiceiurile romanesti.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

În articolul

Busuiocul, regele plantelor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x