Cat de sigure pentru sanatate sunt alimentele modificate genetic?

Publicat pe 28.08.2010 la 13:57 Actualizat pe 28.08.2010 la 14:01

Despre produsele alimentare obtinute din culturi de plante modificate genetic au inceput sa apara studii stiintifice care nu le prezinta favorabil. Asupra beneficiilor pe care ele le aduc sanatatii planeaza mari incertitudini.

„Ar fi naiv din partea noastra sa ne inchipuim ca plantele si caracteristicile lor genetice, care au evoluat de-a lungul a milioane de ani, pot fi imbunatatite prin simpla inlocuire sau adaugare a unei gene. Interactiunea dintre gene si proteine este mult prea complexa. Tocmai de aceea esueaza atat de multe experimente genetice". Aceasta este una dintre cele mai sugestive declaratii facute cu referire la riscurile ingineri genetice de catre reputatul doctor Tewolde Behran Egziabher, reprezentantul tarilor in curs de dezvoltare la conferintele asupra ingineriei genetice, biodiversitatii si brevetarii genelor.

Avantajele soiurilor modificate genetic

Producatorii soiurilor de plante modificate genetic mizeaza pe o serie de avantaje pe care acestea le aduc. Un prim beneficiu este cel privitor la obtinerea de soiuri mai rezistente la daunatori. Ca o consecinta fireasca, productiile vor fi mai mari, iar pierderile mai putine. Un alt avantaj se refera la satisfacerea nevoilor de hrana in tarile sarace, unde foametea face ravagii. Acestea sunt cele doua motive esentiale care i-au determinat pe cei care se ocupa activ de ingineria genetica sa obtina noi si noi culturi.


In contrapondere, dezavantajele

Conform datelor stiintifice de ultima ora, argumentele care vin sa contraatace asa-zisele beneficii ale soiurilor de plante modificate genetic, sustin exact contrariul: in lume, la acest moment, exista suficienta hrana pentru toata populatia globala, insa distributia sa este neechilibrata si nedreapta. Celor saraci le lipsesc banii pentru a-si cumpara mancarea din magazine. Un alt contraargument este acela ca in perspectiva exista riscul ca soiurile modificate sa devina rezistente la daunatori.


Efectele consumului de soiuri modificate genetic asupra sanatatii

Pe termen lung, se crede ca intensificarea consumului de alimente care provin din culturi de plante modificate genetic va avea efecte distructive asupra sanatatii umane. Iata cateva argumente:
Insuficienta masurilor de control asupra efectelor consumului de produse provenite din culturi modificate genetic poate produce mari probleme.
Posibilitatea transmiterii de alergeni de la un organism la altul. Exista suficiente studii care atesta legatura dintre consumul de microorganisme modificate genetic si producerea alergiilor.
Transferul accidental de gene presupune riscul ca genele introduse artificial la o specie sa ajunga si la o alta specie in mod accidental.



Sfaturi pentru consumatori

Evitati consumul alimentelor care contin ingrediente modificate genetic. Cititi etichetele produselor. Daca gasiti mentiuni de tipul: „Acest produs contine organisme modificate genetic" sau „Amidon modificat din porumb", renuntati la produs in favoarea altuia care nu are astfel de ingrediente.
Nu uitati ca soia, porumbul, cartoful sunt soiurile principale care sunt supuse modificarilor genetice. Atat cat se poate, incercati sa aflati sursa lor de provenienta. Consumati produse traditionale sau bio.

Citeste: Revista Felicia
foto: diseaseproof.com

În articolul Cat de sigure pentru sanatate sunt alimentele modificate genetic?:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2025. Gemenii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2025. Gemenii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta
O plantă unică în România, descoperită pe malul Lacului Stânca-Costeşti. Doar în Moldova şi Ucraina se găseşte
observatornews.ro
O plantă unică în România, descoperită pe malul Lacului Stânca-Costeşti. Doar în Moldova şi Ucraina se găseşte
Ioana Țiriac, fiica miliardarului Ion Țiriac, apariție răvășitoare. A impresionat-o chiar și pe Simona Halep
a1.ro
Ioana Țiriac, fiica miliardarului Ion Țiriac, apariție răvășitoare. A impresionat-o chiar și pe Simona Halep
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
HelloTaste.ro
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Catine
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
useit.ro
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Afacerea care i-a adus lui Mihai Rotaru averea de “300 de milioane de euro”. Patronul Universităţii Craiova e putred de bogat
as.ro
Afacerea care i-a adus lui Mihai Rotaru averea de “300 de milioane de euro”. Patronul Universităţii Craiova e putred de bogat
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
MediCOOL
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Un nou femicid, în România! O femeie ar fi fost ucisă de concubinul beat
Spynews
Un nou femicid, în România! O femeie ar fi fost ucisă de concubinul beat
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
DeParinti
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
MediCOOL
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
HelloTaste
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
close
x