Cat de sigure pentru sanatate sunt alimentele modificate genetic?

Publicat pe 28.08.2010 la 13:57 Actualizat pe 28.08.2010 la 14:01

Despre produsele alimentare obtinute din culturi de plante modificate genetic au inceput sa apara studii stiintifice care nu le prezinta favorabil. Asupra beneficiilor pe care ele le aduc sanatatii planeaza mari incertitudini.

„Ar fi naiv din partea noastra sa ne inchipuim ca plantele si caracteristicile lor genetice, care au evoluat de-a lungul a milioane de ani, pot fi imbunatatite prin simpla inlocuire sau adaugare a unei gene. Interactiunea dintre gene si proteine este mult prea complexa. Tocmai de aceea esueaza atat de multe experimente genetice". Aceasta este una dintre cele mai sugestive declaratii facute cu referire la riscurile ingineri genetice de catre reputatul doctor Tewolde Behran Egziabher, reprezentantul tarilor in curs de dezvoltare la conferintele asupra ingineriei genetice, biodiversitatii si brevetarii genelor.

Avantajele soiurilor modificate genetic

Producatorii soiurilor de plante modificate genetic mizeaza pe o serie de avantaje pe care acestea le aduc. Un prim beneficiu este cel privitor la obtinerea de soiuri mai rezistente la daunatori. Ca o consecinta fireasca, productiile vor fi mai mari, iar pierderile mai putine. Un alt avantaj se refera la satisfacerea nevoilor de hrana in tarile sarace, unde foametea face ravagii. Acestea sunt cele doua motive esentiale care i-au determinat pe cei care se ocupa activ de ingineria genetica sa obtina noi si noi culturi.


In contrapondere, dezavantajele

Conform datelor stiintifice de ultima ora, argumentele care vin sa contraatace asa-zisele beneficii ale soiurilor de plante modificate genetic, sustin exact contrariul: in lume, la acest moment, exista suficienta hrana pentru toata populatia globala, insa distributia sa este neechilibrata si nedreapta. Celor saraci le lipsesc banii pentru a-si cumpara mancarea din magazine. Un alt contraargument este acela ca in perspectiva exista riscul ca soiurile modificate sa devina rezistente la daunatori.


Efectele consumului de soiuri modificate genetic asupra sanatatii

Pe termen lung, se crede ca intensificarea consumului de alimente care provin din culturi de plante modificate genetic va avea efecte distructive asupra sanatatii umane. Iata cateva argumente:
Insuficienta masurilor de control asupra efectelor consumului de produse provenite din culturi modificate genetic poate produce mari probleme.
Posibilitatea transmiterii de alergeni de la un organism la altul. Exista suficiente studii care atesta legatura dintre consumul de microorganisme modificate genetic si producerea alergiilor.
Transferul accidental de gene presupune riscul ca genele introduse artificial la o specie sa ajunga si la o alta specie in mod accidental.



Sfaturi pentru consumatori

Evitati consumul alimentelor care contin ingrediente modificate genetic. Cititi etichetele produselor. Daca gasiti mentiuni de tipul: „Acest produs contine organisme modificate genetic" sau „Amidon modificat din porumb", renuntati la produs in favoarea altuia care nu are astfel de ingrediente.
Nu uitati ca soia, porumbul, cartoful sunt soiurile principale care sunt supuse modificarilor genetice. Atat cat se poate, incercati sa aflati sursa lor de provenienta. Consumati produse traditionale sau bio.

Citeste: Revista Felicia
foto: diseaseproof.com

În articolul

Cat de sigure pentru sanatate sunt alimentele modificate genetic?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x