Ce este.....porridge-ul?

Publicat pe 23.08.2010 la 19:20 Actualizat pe 23.08.2010 la 19:19

De multe ori, in filmele britanice, sau chiar in cele americane, personajele consuma la micul dejun "porridge". Un preparat excelent pentru micul dejun. Dar ce este porridge-ul?

Ei bine, porridge-ul reprezinta, in principal, fulgi de ovaz incalziti cateva minute in lapte, la foc mic spre mediu, pana cand se umfla usor. Deobicei, acest proces este foate rapid, si in 3-4 minute porridge-ul ar trebui sa fie gata.

Insa in multe natii, si chiar in Marea Britanie, leaganul porridge-ului, exista mai multe variante de porridge: de exemplu, multi prefera sa amestece fulgii de ovaz cu apa, nu cu lapte. Apoi, alti oameni prefera sa amestece cu laptele cald nu fulgii de ovaz, ci alte cereale, de tipul orezului, graului sau porumbului.

Clasic insa, traditional, porridgeul (care mai poarta denumirea si de oatmeal, oat = ovaz) reprezinta fulgi de ovaz amestecati pe foc cu lapte, timp de cateva minute. Depinde de preferinta fiecarei persoane ca forma finala sa fie mai lichida sau mai putin lichida, si atunci se adauga mai mult sai mai putin lapte.

Beneficiile de sanatate: Ovazul este plin de fibre, acestea fiind de un real ajutor impotriva factorilor care pot aduce cancerul in organism. Mic dejunurile bogate in fulgi de ovaz (ca si alte cereale integrale) au merituo de a reduce riscurile bolilor de inima. In fine, ovazul este o sursa excelenta de vitamina E, zinc, cupru, fier, mangan, proteine si magneziu.

2010/06/10//59890-ovaz.jpg

Este recomandat totusi sa faceti porridge-ul mereu cu lapte, si nu cu apa. De ce? Pentru un aport ridicat de calciu dar si pentru un gust mai placut. Oricum, este posibil ca unele persoane sa doreasca un gust mai dulce, si atunci se poate folosi o lingurita de zahar, la 150 de grame de lapte, de exemplu.

Porridge-ul poate fi servit apoi si cu fructe de padure (afine, mure, zmeura, capsuni), care se amesteca pur si simplu in compozitie, la final, dupa ce porridge-ul a fost luat de pe foc si pus in farfurie. Sau poate fi amestecat cu migdale sau alte tipuri de seminte si de alune.

Si Romania are o varianta cunoscuta de porridge. Se cheama mamaliga! Gluma ca gluma, insa mamaliga romaneasca are in comun cu porridge-ul britanic la fel de multe precum are un carnat de oaie la grill cu un pateu de ficat la cutie. In primul rand, mamaliga romaneasca are la baza apa, apoi, procesul de fierbere este mult mai indelungat decat in cazul porridge-ului britanic.

În articolul

Ce este.....porridge-ul?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x