Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe

Publicat pe 11.03.2011 la 20:47

Cand nu este sezonul anumitor fructe si legume, de multe ori apelam la cele congelate. O metoda eficienta este aceea de a le pregati noi insine pentru a ne putea bucura de ele mai tarziu.

1. Pregateste-te

Trebuie sa ingheti produsele repede, pentru a evita formarea cristalelor mari de gheata. Foloseste compartimentul „fast-freeze" (ingheata repede), daca dispui de asa ceva. Inainte de a incepe, verifica temperatura congelatorului (ai nevoie de -18ºC) si spatiul liber (pachetele se pot pune unele peste altele de-abia dupa ce sunt inghetate bine).

2. Fii selectiv

Ingheata doar produsele proaspete, in stare perfecta. Ideal este sa ingheti fructele si legumele la doar cateva ore dupa ce au fost culese.

3. Ingheata separat

Unele produse isi pastreaza forma, fara sa se „sudeze" intr-un bloc de gheata, daca sunt inghetate direct pe o tava, nu in punga. Aceasta este o metoda la indemana, care iti permite sa scoti cateva bucatele de fructe/legume, atunci cand ai nevoie de ele. Legumele, curatate, taiate bucati si oparite (vezi tabelul din dreapta), se lasa la uscat. Fructele trebuie usor spalate sau sterse cu un servet umed, apoi lasate si ele la uscat. Apoi, legumele si fructele se pun la inghetat intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu folie de plastic sau de aluminiu. Dupa ce au inghetat bine, poti sa le impachetezi in pungi, fara sa-ti fie teama ca le vei zdrobi.

4. Impacheteaza

Atunci cand impachetezi alimentele bine, le maresti speranta de viata. Alege recipiente tari sau pungi pentru congelat si lasa putin spatiu deasupra, pentru ca produsele isi maresc un pic volumul atunci cand ingheata. Inlatura excesul de aer, care oxideaza alimentele (ceea ce inseamna ca vor pierde din continutul de apa si din aroma), apoi inchide punga foarte strans.

5. Pune eticheta

E plictisitor, dar merita. Pe masura ce trece timpul, nu o sa-ti mai amintesti ce contine fiecare punga, si nici data la care expira alimentele.Ce inseamna „a opari"

Este o metoda de a gati alimentele foarte repede, astfel incat sa-si pastreze calitatile (culoarea si consistenta). Este foarte utila atunci cand pregatesti legume pentru inghetat. Pune-le pentru o perioada scurta de timp (vezi tabelul de mai jos) intr-o oala cu apa clocotinda.

Cronometrarea se face dupa ce apa incepe sa fiarba din nou. Scurge legumele, apoi pune-le intr-un bol de apa rece (poti folosi chiar cuburi de gheata) sau trece strecuratoarea printr-un jet de apa rece, pentru a stopa rapid gatitul alimentelor.

Citeste si Good Food Romania!

Foto: littleredradish.com

În articolul

Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x