Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe

Publicat pe 11.03.2011 la 20:47

Cand nu este sezonul anumitor fructe si legume, de multe ori apelam la cele congelate. O metoda eficienta este aceea de a le pregati noi insine pentru a ne putea bucura de ele mai tarziu.

1. Pregateste-te

Trebuie sa ingheti produsele repede, pentru a evita formarea cristalelor mari de gheata. Foloseste compartimentul „fast-freeze" (ingheata repede), daca dispui de asa ceva. Inainte de a incepe, verifica temperatura congelatorului (ai nevoie de -18ºC) si spatiul liber (pachetele se pot pune unele peste altele de-abia dupa ce sunt inghetate bine).

2. Fii selectiv

Ingheata doar produsele proaspete, in stare perfecta. Ideal este sa ingheti fructele si legumele la doar cateva ore dupa ce au fost culese.

3. Ingheata separat

Unele produse isi pastreaza forma, fara sa se „sudeze" intr-un bloc de gheata, daca sunt inghetate direct pe o tava, nu in punga. Aceasta este o metoda la indemana, care iti permite sa scoti cateva bucatele de fructe/legume, atunci cand ai nevoie de ele. Legumele, curatate, taiate bucati si oparite (vezi tabelul din dreapta), se lasa la uscat. Fructele trebuie usor spalate sau sterse cu un servet umed, apoi lasate si ele la uscat. Apoi, legumele si fructele se pun la inghetat intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu folie de plastic sau de aluminiu. Dupa ce au inghetat bine, poti sa le impachetezi in pungi, fara sa-ti fie teama ca le vei zdrobi.

4. Impacheteaza

Atunci cand impachetezi alimentele bine, le maresti speranta de viata. Alege recipiente tari sau pungi pentru congelat si lasa putin spatiu deasupra, pentru ca produsele isi maresc un pic volumul atunci cand ingheata. Inlatura excesul de aer, care oxideaza alimentele (ceea ce inseamna ca vor pierde din continutul de apa si din aroma), apoi inchide punga foarte strans.

5. Pune eticheta

E plictisitor, dar merita. Pe masura ce trece timpul, nu o sa-ti mai amintesti ce contine fiecare punga, si nici data la care expira alimentele.Ce inseamna „a opari"

Este o metoda de a gati alimentele foarte repede, astfel incat sa-si pastreze calitatile (culoarea si consistenta). Este foarte utila atunci cand pregatesti legume pentru inghetat. Pune-le pentru o perioada scurta de timp (vezi tabelul de mai jos) intr-o oala cu apa clocotinda.

Cronometrarea se face dupa ce apa incepe sa fiarba din nou. Scurge legumele, apoi pune-le intr-un bol de apa rece (poti folosi chiar cuburi de gheata) sau trece strecuratoarea printr-un jet de apa rece, pentru a stopa rapid gatitul alimentelor.

Citeste si Good Food Romania!

Foto: littleredradish.com

În articolul

Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x