Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe

Publicat pe 11.03.2011 la 20:47

Cand nu este sezonul anumitor fructe si legume, de multe ori apelam la cele congelate. O metoda eficienta este aceea de a le pregati noi insine pentru a ne putea bucura de ele mai tarziu.

1. Pregateste-te

Trebuie sa ingheti produsele repede, pentru a evita formarea cristalelor mari de gheata. Foloseste compartimentul „fast-freeze" (ingheata repede), daca dispui de asa ceva. Inainte de a incepe, verifica temperatura congelatorului (ai nevoie de -18ºC) si spatiul liber (pachetele se pot pune unele peste altele de-abia dupa ce sunt inghetate bine).

2. Fii selectiv

Ingheata doar produsele proaspete, in stare perfecta. Ideal este sa ingheti fructele si legumele la doar cateva ore dupa ce au fost culese.

3. Ingheata separat

Unele produse isi pastreaza forma, fara sa se „sudeze" intr-un bloc de gheata, daca sunt inghetate direct pe o tava, nu in punga. Aceasta este o metoda la indemana, care iti permite sa scoti cateva bucatele de fructe/legume, atunci cand ai nevoie de ele. Legumele, curatate, taiate bucati si oparite (vezi tabelul din dreapta), se lasa la uscat. Fructele trebuie usor spalate sau sterse cu un servet umed, apoi lasate si ele la uscat. Apoi, legumele si fructele se pun la inghetat intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu folie de plastic sau de aluminiu. Dupa ce au inghetat bine, poti sa le impachetezi in pungi, fara sa-ti fie teama ca le vei zdrobi.

4. Impacheteaza

Atunci cand impachetezi alimentele bine, le maresti speranta de viata. Alege recipiente tari sau pungi pentru congelat si lasa putin spatiu deasupra, pentru ca produsele isi maresc un pic volumul atunci cand ingheata. Inlatura excesul de aer, care oxideaza alimentele (ceea ce inseamna ca vor pierde din continutul de apa si din aroma), apoi inchide punga foarte strans.

5. Pune eticheta

E plictisitor, dar merita. Pe masura ce trece timpul, nu o sa-ti mai amintesti ce contine fiecare punga, si nici data la care expira alimentele.Ce inseamna „a opari"

Este o metoda de a gati alimentele foarte repede, astfel incat sa-si pastreze calitatile (culoarea si consistenta). Este foarte utila atunci cand pregatesti legume pentru inghetat. Pune-le pentru o perioada scurta de timp (vezi tabelul de mai jos) intr-o oala cu apa clocotinda.

Cronometrarea se face dupa ce apa incepe sa fiarba din nou. Scurge legumele, apoi pune-le intr-un bol de apa rece (poti folosi chiar cuburi de gheata) sau trece strecuratoarea printr-un jet de apa rece, pentru a stopa rapid gatitul alimentelor.

Citeste si Good Food Romania!

Foto: littleredradish.com

În articolul Ce pasi sa urmezi atunci cand congelezi legume si fructe:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 16 mai 2025. Capricornii sunt mai calmi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2025. Capricornii sunt mai calmi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Cristina Deleanu a murit, la 84 de ani. Prima reacție a soțului ei, actorul Eugen Cristea: „A fost o boală foarte ciudată”
a1.ro
Cristina Deleanu a murit, la 84 de ani. Prima reacție a soțului ei, actorul Eugen Cristea: „A fost o boală foarte ciudată”
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
HelloTaste.ro
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Catine
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
as.ro
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
MediCOOL
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Spynews
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
DeParinti
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
MediCOOL
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
HelloTaste
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
close
x