Cele mai nesanatoase cinci tipuri de carne
Publicat pe 24.08.2010 la 18:47 Actualizat pe 24.08.2010 la 19:00
Majoritatea oamenilor sunt carnivori, lucru de necontestat. Insa la fel de multi oameni nu sunt deloc constienti de faptul ca multe dintre produsele pe baza de carne fac rau sanatatii in timp sau ca unele tipuri de carne sunt mai nocive decat altele. In dorinta primara de a-si satisface poftele, din pacate, se bagatelizeaza partea care tine de sanatate.
Carnea este un produs versatil, din care se fac poate mii de preparate diferite, din care insa, multe sunt chiar nesanatoase. Apoi, intre tipurile de carne disponibile, unele sunt mai nocive decat altele, cum ar fi cea de porc sau de miel in comparatie cu cea de peste sau de pui.
Iata mai jos cinci dintre tipurile de carne sau de preparate pe baza de carne care, in timp, pot dauna sanatatii, mai ales in conditiile in care dieta normala care contine aceste alimente nu este completata si cu legume si fructe.
Salamurile
De cate ori nu am auzit vorbele "ce bun e" sau "ce bine arata" cand in discutie apar salamurile. Numai ca acest tip de produs este, de departe, cel mai nesanatos dintre toate preparatele din carne. Fiindca sunt pline de compusi chimici, in special cele de tip uscat, cum ar fi nitratul de sodiu, un conservant de baza in industria alimentara.
Sunca afumata si baconul
Cateva bucati de bacon care sfaraie in tigaie produc pofte pe care unii nu si le pot tine in frau. Insa baconul este unul dintre cele mai grase produse derivate din carne din lume. Mai mult, in procesul prin care carnea de porc este transformata in sunca sau bacon afumat, sunt introduse multe chimicale si multa sare, ceea ce constituie un adevarat pericol pentru sanatatea umana.
Mielul
Carnea rosie de miel poate ca e gustoasa, dar consumata des poate spori semnificativ riscul de aparitie a cancerului de colon, din cauza unor compusi naturali care se transforma in agenti daunatori la prepararea termica. Prin urmare, specialistii recomanda sa nu se consume mai mult de 200 de grame de miel pe saptamana.
Vita
Carnea rosie de vita este asociata cu riscul de aparitie al cancerului, in special de prostata, si in special atunci cand este facuta pe gratar de carbuni si este arsa. De aceea, este indicat ca fripturile de vita sa fie preparate mediu, si nu bine. Sau sa fie preparata la cuptor, la foc mic sau mediu.
Carnatii de porc
Sunt plini de grasime animala si de chimicale care dau gust. De aceea, daca achizitionati din magazine carnati de porc, nu ii cautati pe cei mai ieftini, ci pe cei selecti, care au sanse mai mici de a contine chimicale. Deasemenea, uitati-va la continutul de grasime, care trebuie sa fie, evident, cat mai scazut.
Trebuie sa ne speriem de carne? Nu, sub nici o forma. Trebuie doar sa nu abuzam de ea, trebuie sa invatatm cum sa o gatim si cum sa o consumam, trebuie sa fim in stare sa spunem stop preparatelor procesate si celor care sunt pline de grasimi si de chimicale.