Cele mai sanatoase 12 alimente in viziunea nutritionistilor
Publicat pe 12.02.2011 la 14:34 Actualizat pe 12.02.2011 la 14:52
Pentru ca toata lumea stie deja ca sanatatea depinde in foarte mare masura de continutul frigiderului si al farfuriei, specialistii in nutritie au facut un clasament al celor mai sanatoase 12 alimente. Botezate si superalimentele, acestea nu trebuie sa lipseasca din dieta.
Ciupercile
Carnoase si satioase, ne ajuta sa facem economie de calorii daca le consumam ocazional in locul carnii. Nutrientii pe care le contin protejeaza de cancerul la san si ajuta la reglarea nivelului de estrogen.
Orzul
Este bogat in fibre si cunoscut inamic al colesterolului.
Nucile
Sunt o importanta sursa de acizi grasi Omega 3, grasimi care reduc colesterolul "rau" (LDL) si cresc nivelul colesterolului "bun" (HDL).
Pastele integrale
Contin de trei ori mai multe fibre per portie in comparatie cu "suratele" facute din faina alba. Evitati pastele pe a caror eticheta scrie "multicereale", pentru ca faina din care sunt fabricate poate proveni de la mai multe tipuri de cereale, dar nu este neaparat integrala.
Untul de arahide si untul de migdale (naturale)
Contini grasimi monosaturate bune pentru inima. Alegeti-le pe acelea care au trecute pe etichete doar doua ingrediente - alune (sau midgale) si sare.
Terciul de ovaz
Tine colesterolul sub control, combate afectiunile cardiace si da senzatia de satietate, multumita fibrelor pe care le contine.
Quinoa
Este una dintre cele mai nutritive plante din lume, este foarte bogata in proteine, contine toti cei 9 aminoacizi esentiali si da aceeasi senzatie de satietate si aport energetic precum carnea, minus grasimea si colesterolul.
Laptele degresat
Contine 9 nutrienti esentiali: calciu, complex de B-uri, vitamina D.
Migdalele
Sunt pline de acizi grasi monosaturati, care mentin sanatoase vasele de sange.
Lintea
O adevarata colectie de proteine dospeste in bobul de linte. Contine, de asemena, folat, un nutrient care poate preveni anumite probleme de dezvoltare a fatului.
Afinele
Acest superfruct plin de fibre a fost desemnat de departamentul american pentru Agricultura drept una dintre cele mai importante surse de antioxidanti.
Bulgur
Are un aport de fibre peste cel al orezului brun, plus un continut ridicat de potasiu, B-uri si calciu.
Citeste si jurnalul.ro
Foto: americanhw.com