Consumul de smantana si de unt: cu moderatie

Publicat pe 14.10.2010 la 20:55 Actualizat pe 14.10.2010 la 21:01

Multe persoane renunta la unt si la smantana pentru ca se feresc de grasimi. Daca invatati sa le consumati moderat insa, nu trebuie sa le excludeti total din alimentatie.

Untul este o grasime naturala solida, extrasa din lapte. El contine materii grase in procent de aproximativ 82%, reprezentate de acizi grasi nesaturati si colesterol.

In comert se gaseste si unt degresat, care contine mai putina materie grasa, mai multa apa, aer si materii neutre. Intrucat valoarea calorica a untului este mare, trebuie nu este recomandat sa consumam mai mult de 10 grame pe zi.

Sfat: Pentru a fi siguri ca nu depasim doza de unt optima, putem folosi pachetele mici tip restaurant, care au exact 10 grame.

Nu prajiti untul!

Este total nerecomandat ca untul sa se consume prajit deoarece prin incalzire devine rapid foarte toxic. Temperatura de 1200 C este considerata critica, iar depasirea ei duce la formarea de compusi periculosi.

Smantana, mai slaba decat untul

Smantana este un produs lactat gras care se formeaza la suprafata laptelui fermentat natural sau se extrage cu ajutorul separatorului. Spre deosebire de unt, smantana are o cantitate de materii grase mai mica.

Ea contine cel putin 30 grame de materie grasa la 100 de grame, insa exista si sortimente degresate al caror procent in materie grasa este cuprins intre 15 si 30%.

Sfat: Ideal ar fi sa degresam smantana adaugandu-i putina apa si amestecand-o foarte bine.

Si unt, si smantana

Untul si smantana merg foarte bine combinate in diferite feluri de mancare. Ele dau un plus de gust altor ingrediente de baza (cartofi, ciuperci).

Iata doar cateva retete in care untul si smantana fac minuni: aluat din unt si smantana, cartofi noi cu unt si smantana, mamaliguta cu unt si smantana, ciuperci cu unt si smantana.

Sfat: Nu consuma zilnic untul si smantana in combinatie. Desi gustoase, ele sunt adevarate bombe calorice si pot crea neplaceri in special persoanelor care au probleme digestive si biliare.

Sfatul specialistului

Dr. Luiza Pirvu, consultant in nutritie: Din cauza continutului ridicat de grasimi saturate, untul este un aliment de evitat in dieta bolnavilor cu afectiuni aterosclerotice, cu dislipidemii, a celor supraponderali sau obezi. Smantana are o valoare energetica mai mica si, datorita continutului mai scazut de grasimi, poate fi integrata, rar si in cantitati mici, inclusiv in dieta celor care vor sa slabeasca (de exemplu, se pot combina doua linguri de smantana cu diverse condimente pentru a obtine un dressing pentru salata). Pacientii cu dislipidemii sau cu afectiuni cardiovasculare asociate trebuie sa consume cat mai rar smantana si sa aleaga sortimente cu maximum 15% grasimi.

Foto: russellfinex.com

În articolul

Consumul de smantana si de unt: cu moderatie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x