Controversa: pro sau contra gatitului la microunde?

Publicat pe 09.09.2010 la 14:49 Actualizat pe 09.09.2010 la 15:34

Cuptorul cu microunde - un accesoriu aproape omniprezent din gospodariile ultimilor ani, in special la orase. Grabiti, sau dintr-o obisnuinta aproape egala cu dependenta, ne incalzim aproape zilnic mancarea la microunde. Insa unii dintre noi merg si mai departe: aleg sa prepare mancaruri de la zero pana la final in undele cuptorului. E sanatos sau nu acest lucru?


Nu trebuie bagatelizata insa nici simpla incalzire a mancarii la microunde - cel mai important aspect consta in pierderea vitaminelor, din cauza undelor puternice. Obtinem o mancare incalzita dar cu aport minim de vitamine: asta vrem cu adevarat atunci cand ii hranim pe cei dragi din jurul nostru?


Desi, din pacate, nu exista studii complexe legate de efectele gatitului la microunde (cum ar fi coacerea unui pui, de la starea cruda pana la faza finala) a existat totusi un studiu medical foarte important: astfel, s-a constatat ca persoanele care consuma mancare preparata la microunde capata in timp un nivel mai scazut de celule albe in organism.


Un alt studiu a aratat ca gatitul carnii la microunde, din stare cruda pana la faza finala, gata de a fi consumata, nu asigura eliminarea completa a bacteriei E-coli din carne. O alta ingrijorare, dezaprobata de medici, insa luata in considerare de adeptii vietii sanatoase, se refera la vasele de plastic care se introduc cu mancare in cuptorul cu microunde. S-a demonstrat ca mici particule, invizibile ochiului uman, migreaza din vasele de plastic in mancare. Cantitatea e insuficienta pentru ca organismul sa se resimta - asigura medicii, insa adeptii vietii naturale intreaba, totusi: "De ce sa ne luam acest risc, de a ne introduce particule chimice in organism?". Prin umare, se recomanda folosirea de vase de portelan sau de sticla atunci cand doriti sa incalziti alimente.

In concluzie, expertii culinari si in nutritie recomanda ca gatitul la microunde sa fie evitat si sa fie folosite in continuare aragazul si cuptorul aragazului. Cel mult incalziti mancarea la microunde, cateva minute, dar nu gatiti timp indelungat.


foto: nytimes.com

În articolul

Controversa: pro sau contra gatitului la microunde?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 13 martie 2025. Racii sunt sfătuiți să renunțe la anumiți oameni. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cristian Pîrvulescu, după excluderea lui Călin Georgescu: Luni vom şti ce alţi candidaţi are Rusia
a1.ro
Simona Gherghe a plecat în prima vacanță fără familie. Ce destinație a ales și de cine a fost însoțită
HelloTaste.ro
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Catine
Tres Leches Cake. Rețetă de tort din trei tipuri de lapte
useit.ro
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
as.ro
Care a putut să fie primul job al magnatului român care a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac. A văzut anunţul în ziar
MediCOOL
Ce este vitamina U și ce beneficii are pentru sănătate
Spynews
Natalia Mateuț, imagine de colecție cu tatăl ei. Dorin Mateuț, prezent la ceremonia lui Gheorghe Hagi de decorare cu Ordinul Național „Steaua României”
DeParinti
Cum să gestionezi obezitatea infantilă: sfaturi pentru părinți
MediCOOL
Ce poți face pentru prevenirea varicelor. Metode eficiente pentru a evita apariția lor
HelloTaste
Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos
x