Controversa: pro sau contra gatitului la microunde?

Publicat pe 09.09.2010 la 14:49 Actualizat pe 09.09.2010 la 15:34

Cuptorul cu microunde - un accesoriu aproape omniprezent din gospodariile ultimilor ani, in special la orase. Grabiti, sau dintr-o obisnuinta aproape egala cu dependenta, ne incalzim aproape zilnic mancarea la microunde. Insa unii dintre noi merg si mai departe: aleg sa prepare mancaruri de la zero pana la final in undele cuptorului. E sanatos sau nu acest lucru?


Nu trebuie bagatelizata insa nici simpla incalzire a mancarii la microunde - cel mai important aspect consta in pierderea vitaminelor, din cauza undelor puternice. Obtinem o mancare incalzita dar cu aport minim de vitamine: asta vrem cu adevarat atunci cand ii hranim pe cei dragi din jurul nostru?


Desi, din pacate, nu exista studii complexe legate de efectele gatitului la microunde (cum ar fi coacerea unui pui, de la starea cruda pana la faza finala) a existat totusi un studiu medical foarte important: astfel, s-a constatat ca persoanele care consuma mancare preparata la microunde capata in timp un nivel mai scazut de celule albe in organism.


Un alt studiu a aratat ca gatitul carnii la microunde, din stare cruda pana la faza finala, gata de a fi consumata, nu asigura eliminarea completa a bacteriei E-coli din carne. O alta ingrijorare, dezaprobata de medici, insa luata in considerare de adeptii vietii sanatoase, se refera la vasele de plastic care se introduc cu mancare in cuptorul cu microunde. S-a demonstrat ca mici particule, invizibile ochiului uman, migreaza din vasele de plastic in mancare. Cantitatea e insuficienta pentru ca organismul sa se resimta - asigura medicii, insa adeptii vietii naturale intreaba, totusi: "De ce sa ne luam acest risc, de a ne introduce particule chimice in organism?". Prin umare, se recomanda folosirea de vase de portelan sau de sticla atunci cand doriti sa incalziti alimente.

In concluzie, expertii culinari si in nutritie recomanda ca gatitul la microunde sa fie evitat si sa fie folosite in continuare aragazul si cuptorul aragazului. Cel mult incalziti mancarea la microunde, cateva minute, dar nu gatiti timp indelungat.


foto: nytimes.com

În articolul

Controversa: pro sau contra gatitului la microunde?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
a1.ro
Mădălina Pamfile divorțează după un an de căsnicie. Ce a declarat despre separarea de tatăl fetițelor ei: „Părea imposibil...”
HelloTaste.ro
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Catine
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
useit.ro
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
as.ro
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
MediCOOL
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Spynews
Horoscop joi, 6 februarie 2025: Scorpionii fac investiții
DeParinti
Pere coapte umplute cu piure de mere și scorțișoară. Un desert delicat și aromat, ușor de digerat
MediCOOL
Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Cercetătorii au descoperit cum poate influența sănătatea mintală
HelloTaste
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
x