Crud sau gatit? Cum sa mananci: sparanghel, brocoli, sfecla, ciuperci, ceapa, ardei, spanac si rosii
Publicat pe 24.02.2013 la 11:03 Actualizat pe 24.02.2013 la 11:36
Te-ai intrebat intotdeauna cum e mai bine sa pregatesti legumele ca acestea sa isi pastreze valoarea nutritiva? Nu exista un raspuns simplu. In cazul unora dintre legume, coacerea le creste valoarea, in cazul altora o scade.
Sparanghelul gatit la abur lupta impotriva cancerului.
Deci,Mananca-l gatit.
Sfecla pierde mai mult de 25% din acidul folic atunci cand este gatita. Deci sfecla ar trebui mancata cruda.
Mananca-o cruda.
Caldura dezactiveaza in brocoli enzimele care ajuta inlupta cu celulele cancerigene din ficat.
Mananca-l crud.
Ciupercile fie ca sunt gatite sote, fierte, puse pe gratar sau in cuptor, caldura va scoate din ele mai mult potasiu.
Mananca-le gatite.
Ceapa. Doar taie-o si mananc-o. Ceapa gatita va contine mai putina alicina - un fitonutrient important.
Mananca-o cruda.
Ardeii. Vitamina C se rupe atunci cand da de caldura.
Mananca-i cruzi.
Daca-l manaci gatit, organismul tau va absorbi mai mult calciu, fier si magneziu.
Mananca-l gatit.
In mod surprinzator: daca mancam rosii gatite, corpul nostru va absorbi din ele mai mult licopen, substanta ce lupta impotriva cancerului.
Mananca-le gatite.