Cu ce inlocuim zaharul?

Publicat pe 25.08.2010 la 22:49

Zaharul alb pe care majoritatea gospodinelor il folosesc la prajituri, sau cel pe care il adaugi zilnic in cafea sau ceai sau il consumi in tot felul de alimente din comert poate fi daunator sanatatii. Vestea buna este ca exista inlocuitori mult mai sanatosi.


Zaharul alb - sursa de energie... si boli

Este unul din alimentele de baza ale omului, valoarea lui alimentara fiind data de cantitatea mare de energie pe care o produce in organism, dar si de rapiditatea si gradul in care se asimileaza. In timp ce 1 kg de paine neagra asigura organismului 2200 de calorii, un kilogram de zahar asigura circa 4000 calorii.

In organism, zaharul se asimileaza in numai 15 minute de la consumare, in timp ce la alte alimente asimilarea se produce dupa 60 - 90 de minute. S-a dovedit ca un consum excesiv de zahar conduce la diabet, obezitate, afectiuni dentare si lista nu se opreste aici.

Cele 20-30 de elemente din trestia sau sfecla de zahar din care se produce zaharul sunt distruse prin rafinare. Astfel, corpul este nevoit sa-si procure aceste elemente din rezervele proprii dar, de fapt, le pierde pentru ca le consuma. Pe termen scurt, iti dispare oboseala dupa ce ai consumat zahar.

Din pacate, reculul nu se lasa foarte mult asteptat: dupa metabolizarea zaharului, consumul din rezervele organismului genereaza o si mai mare oboseala si somnolenta. O alta stare care poate sa intervina dupa consumul de zahar este cea de ameteala.

Explicatia este data de faptul ca celulele pancreatice sunt stimulate intens si secreta prea multa insulina, conducand la o reducere a zaharului din sange sub nivelul mediu admis, de unde si instalarea starii de oboseala accentuata.

Iata doar cateva motive care ar putea sa te faca sa cauti alternative la acest tip de zahar. Dintre acestea...


Zaharul brun din trestie ecologica

In raioanele cu produse "bio" din supermarketuri gasesti acest tip de zahar de culoare si aroma placute, un zahar nerafinat obcinut prin procedee simple bazate pe principiul pastrarii melasei naturale a trestiei de zahar, si nu pe rafinarea ei.

Cristalele de zahar se formeazã prin evaporarea sucului din trestie, extras pe cale naturala prin centrifugare. In plus, zaharul brun contine vitamine si minerale naturale (K, Ca, Mg, P, Na, Fe, S) care lipsesc din zaharul alb. Potrivit recomandarilor de pe ambalaj, zaharul nerafinat din trestie este recomandat in diete fara grasimi, fara sare, vegetariene, fara gluten, in diete regenerante si vitalizante, in tratamentele cu plante sau tincturi si altele.

Totusi ni se atrage atentia ca si acest tip de zahar se metabolizeaza in organism in acelasi mod ca si zaharul alb rafinat, din acest motiv el nu este recomandat diabeticilor. Mai mult, medicii spun ca si zaharul brun ingrasa la fel ca si cel alb, deoarece contine 99,7 % zaharoza pura, deci recomandarile producatorilor se cam bat cap in cap cu spusele medicilor.


Zaharul negru - specific bucatariei asiatice

Se spune ca este mai sanatos si mai gustos decat zaharul alb procesat; zaharul brun are cateva din beneficiile zaharului negru, dar nu este la fel de bun la gust. Zaharul negru seamana mult la aspect cu cel brun, dar cel negru este mai inchis la culoare - aproape negru. Este foarte popular in Taiwan. In comparatie cu zaharul procesat, care are un gust foarte banal, "plat", zaharul negru este "rotund", avand mult mai multa aroma.

Spre deosebire de zaharul procesat, zaharul negru contine melasa, un sirop de culoarea caramelului provenit din sfecla sau trestia de zahar - folosit in trecut ca hrana pentru animale deoarece era considerat nefolositor.

In prezent, dupa niste studii mai aprofundate asupra melasei s-a descoperit ca aceasta contine multe vitamine si minerale in stare pura, vitamine si minerale care lipsesc cu desavarsire din zaharul alb pe care il folosim zilnic.

Mai mult, si poate mai surprinzator este ca o lingura de melasa pe zi poate suplimenta cu pana la 17% nivelul de fier necesar unei femei. Zaharul negru mai contine si potasiu, fier, calciu si alte minerale. Aceasta este si explicatia pentru care multe femei din Occident mananca dulciuri, de regula ciocolata in timpul menstruatiei, iar femeile din Japonia, unde se gaseste acest zahar cu predilectie, mananca zahar negru. Pentru femeile din Taiwan, consumul de zahar negru (in locul bomboanelor) in timpul menstruatiei este un obicei foarte comun, probabil deoarece Taiwan este o fosta colonie a Japoniei.

Intr-adevar, minerelale cum ar fi fierul si calciul ajuta la reglarea tensiunii si a disconfortului din timpul acelei perioade a lunii; in plus, zaharul negru produce multa energie necesara acelei perioade mai dificile. In China, ceaiul de ghimbir si zahar negru este o bauatura foarte populara, care, pe langa efectul de incalzire a corpului asemanator unei cani de ciocolata fierbinte din timpul iernii, ajuta la tratarea racelilor.

Diferite studii realizate asupra zaharului negru au aratat ca acesta scade nivelul de colesterol si de grasime in sange si creste rezistenta la stres, iar datorita continutului bogat in potasiu, scade tensiunea arteriala.

Zaharul negru este un ingredient relativ alcalin. In loc sa folosesti zahar procesat, care tocmai din cauza acestei procesari este secat de toate vitaminele si mineralele, producand in schimb diabet zaharat, o circulatie mai proasta a sangelui sau eliminarea calciului, ar fi foarte bine daca ai putea sa faci rost de zahar negru, un zahar cu mult mai multe beneficii nutritive aupra sanatatii.


Reteta de slabit

Asiaticii folosesc o fiertura din ghimbir si zahar negru de doua ori pe zi si spun ca ar fi benefica pentru scaderea in greutate. Iata reteta: 1 cana de ghimbir taiat, 5 cani cu apa, 5 lingurite de zahar negru.

Ghimbirul se zdrobeste si se fierbe; cand apa incepe sa fiarba, se lasa la foc mic jumatate de ora. Apoi se adauga zaharul negru si "ceaiul" este gata de servit. Este recomandat sa se bea dupa masa, deoarece ajuta foarte mult digestia. Baut cu 5 zile inaintea menstruatiei si in timpul acesteia, se spune ca ar scadea disconfortul. Totusi, desi negru, nu zaharul te ajuta sa slabesti, ci ghimbirul.

Alte tipuri de zahar si indulcitori din trestie de zahar sau din suc evaporat din trestie de zahar sunt urmatoarele: zahar turbinado - fabricat printr-un process de evaporare: pentru recunoastere, are cristale mari de culoarea bronzului - Sucanat, Rapadura, Demerara. Toate sunt produse asadar din trestie de zahar proaspat taiata si presata pentru a extrage sucul care se fierbe apoi, apoi prin evaporarea lui se obtin sucurile din trestie evaporata.

Diferenta cea mai mare dintre aceste tipuri de sucuri este data de cantitatea de melasa pe care o contin. Cu cat au mai multa melasa, cu atat mai putin a fost procesat sucul de trestie - cu cat este mai incgis la culoare sucul, cu atat are mai multa melasa si invers. Mai mult, din aceste sucuri se poate obtine zahar pudra nerafinat, de culoarea mierii de albine, cu o aroma mai bogata decat zaharul alb si cu vitamine si minerale retinute din melasa.

Alte alternative dulci la zahar ar fi: miere naturala de albine, siropuri de artar, agave, orez brun sau malt de orz, melasa, zahar de curmale, sorg, fructe, betigase de scortisoara, fructoza. Referitor la aceasta din urma, un studiu al Universitatii Princeton a demonstrat ca acei cobai care au avut acces la fructoza din sirop de porumb s-au ingrasat cu mult mai mult decat cei care au avut acces la zahar de masa, chiar daca au consumat acelasi numar de calorii.

Ca si o concluzie, evita cat mai mult zaharul alb rafinat si incearca sa-l inlocuiesti cu fructe cand simti nevoia sa mananci ciocolata, miere de albine sau chiar scortisoara cand vrei sa iti indulcesti cafeaua sau ceaiul si zahar brun nerafinat sau diferite siropuri cand vrei sa faci o prajitura sau dulceata. E foarte probabil sa nu detectezi nicio diferenta la gust, in schimb vei putea spune ca ai ales o alternativa ceva mai sanatoasa la zaharul clasic alb, rafinat.

În articolul

Cu ce inlocuim zaharul?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
a1.ro
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
„Va sosi momentul meu!” Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela s-a prăbuşit emoţional
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x