Cum alegem vinul in functie de preparatul servit?

Publicat pe 25.11.2019 la 14:29 Actualizat pe 25.11.2019 la 14:32

Nu orice fel de vin poate fi combinat cu orice fel de mancare, astfel ca inainte de a te indrepta catre o astfel de combinatie, trebuie sa te documentezi. Alegerea vinului potrivit in functie de preparat iti permite sa te bucuri de arome amplificate si mult mai intense. Ce vinuri alegi, pentru o masa de vis?

Foto: pixabay

Pe langa faptul ca este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume, daca nu chiar cea mai populara, vinul reprezinta si un foarte bun element prin care sa iti faci pranzul sau cina mai gustoase. Totusi, nu orice fel de vin poate fi combinat cu orice fel de mancare, astfel ca inainte de a te indrepta catre o astfel de combinatie, trebuie sa te documentezi. Alegerea vinului potrivit in functie de preparat iti permite sa te bucuri de arome amplificate si mult mai intense. Ce vinuri alegi, pentru o masa de vis?

Cum se asociaza vinul cu mancarea - scurt set de reguli

Chiar daca exista mai multe preferinte si recomandari ale expertilor, atunci cand vine vorba de consumul de vin asociat cu cel de mancare, poti totusi sa te ghidezi dupa cateva reguli general valabile. In primul rand, trebuie sa stii ca pestele este o carne ce trebuie asezonata cu vin alb. Chimia dintre cele doua alimente este una excelenta, in special datorita capacitatii vinului alb de a crea o senzatie de prospetime si racorire. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca gusturile vinului si ale mancarii sunt complementare. Asadar, daca alegi sa consumi un fel de mancare sarat sau acru, este de preferat sa optezi pentru un vin dulce.

Pe de alta parte, deserturile trebuie asociate cu vinuri dulci, pentru ca in cazul in care mergi pe o varianta de vin care sa nu fie dulce, este posibil ca senzatia sa fie destul de neplacuta, avand in vedere intensitatea gustului dulce oferit de un desert. Foarte multi oameni aleg sa foloseasca vin inclusiv atunci cand gatesc, mai ales daca ne referim la fripturi la cuptor. In aceasta situatie, la masa trebuie sa alegi sa consumi acelasi tip de vin pe care l-ai utilizat cand ai gatit.

Cu ce asociezi vinul, in functie de culoarea sa

Culoarea reprezinta unul dintre criteriile principale pe care oamenii le iau in calcul inainte de a consuma un pahar de vin. Fie ca preferi vinul rosu, alb sau rose, trebuie sa stii ca si cand vine vorba de combinatiile cu diverse alimente, culoarea face o diferenta. Astfel, vinul rosu este foarte bine de consumat la un meniu care contine carne rosie, paste cu sos rosu, gulas, lasagna, pizza sau chiar branzeturi precum Gouda, sau deserturi care contin ciocolata. Tiramisu, unul dintre deserturile foarte aromate si accesibile este excelent de consumat in compania unui vin rosu, pentru ca aromele puternice se vor contopi si vor crea o experienta culinara de exceptie.

Vinul alb, pe de alta parte, poate fi combinat cu elemente mai exotice, precum fructele de mare, sushi, salate, paste cu sos alb ori carne slaba. De asemenea, poti consuma vin alb si impreuna cu un desert sau cu branzaturi precum Feta sau Brie. De precizat ca, spre deosebire de vinul rosu, care se consuma la temperatura camerei, vinul alb trebuie baut rece. Astfel, el poate aduce si un plus de racorire la o masa consistenta.

Mai trebuie precizat faptul ca vinul rose este si el un vin special, foarte aromat si gustos, care poate fi consumat in combinatie cu branza de capra, carnea de curcan, carnea de rata, sau diverse deserturi.

Asociere, in functie de corpolenta vinului

Corpolenta este o caracteristica foarte importanta a unui vin si face referire la textura, consistenta si vascozitate. Vinurile mai corpolente sunt rosii si au o concentratie de alcool mai ridicata. Ele sunt asociate, de regula, cu pastele acoperite de un sos consistent. De evitat este asocierea acestor vinuri cu mancarurile condimentate sau acide.

Daca alegi un vin cu o corpolenta scazuta, care este in general alb si cu o concentratie de alcool scazuta, atunci poti sa mananci peste, salate sau preparate vegetariene. In final, mai trebuie spus ca vinurile cu o corpolenta medie sunt foarte usor de combinat cu pizza, paste, dar si cu peste gras.

Asadar, vinul si mancarea reprezinta mereu o combinatie interesanta, care iti poate rasfata simturile. Totusi, sunt reguli de care trebuie sa tii cont, pentru o experienta completa.

În articolul

Cum alegem vinul in functie de preparatul servit?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x