Cum arata dieta stramosilor nostri

Publicat pe 03.07.2011 la 14:07 Actualizat pe 03.07.2011 la 14:09

Una dintre temele predilecte ale expozitiilor Muzeului Alimentarium din Vevey (Elvetia) o reprezinta cea a dietelor alimentare in diferite epoci istorice ale umanitatii, de la preistorie la epoca moderna.

O analiza mai profunda a acestui subiect poate conduce la concluzii surprinzatoare. Ca turist curios, interesat de acest domeniu, am vizitat si eu Muzeul Alimentarium, cu prilejul catorva dintre expozitii, din care am retinut „Les mangeurs de l'an mille" (cu alte cu­vin­te, ce se manca la anul 1000), „De la cuisine à l'usine" (din bucatarie in uzi­na), precum si o alta dedicata evo­lutiei di­e­tei alimentare de-a lungul is­toriei. Des­pre dieta stramosilor ne-am propus sa vorbim de aceasta data.

Vizita la muzeu avea sa imi prilejuiasca mai multe revelatii. Una dintre ele este aceea ca stramosii nostri de acum 40.000 de ani, primii „homo sapiens sapiens", erau mai sanatosi de­cat suntem noi astazi (luati per an­samblu). Datorita faptului ca dieta lor era in principal frugivora - bazata pe ra­dacini, frunze, nuci, miere, se­min­te, graunte, legume, ciuperci - si doar intr-un procent redus consumau carne, pes­te, lactate - se pare ca aveau o spe­ranta de viata de peste 60 de ani, o inal­­time medie de 1,75 m barbatii, res­­­pectiv 1,65 m femeile, erau supli, agili si, lucrul cel mai important, aveau dinti foarte buni.

Se stie ca o dantura sa­­­na­toasa este garantia unui corp sa­na­­­tos si chiar daca oamenii nu se aleg ca­­u­tandu-i dupa dinti, precum caii, nu trebuie sa ne neglijam dintii. (O zi­ca­­la veche spune ca omul isi sapa groapa cu dintii; asta vrea sa exprime doua ade­­varuri - pe de o parte, ca, in functie de ceea ce mancam, putem sa ne asi­gu­­­ram o viata sanatoasa, si, pe de alta par­­te, ca sanatatea dintilor e importanta pentru sanatatea fiecaruia).

Urmarind reperele expozitiei el­ve­tiene, aveam sa mai aflu ca acum zece mii de ani si ceva, odata cu transforma­rea oamenilor din cu­le­gatori si vanatori in cultivatori si cres­catori de animale, o data cu diversificarea modalitatilor de tratare termica si conservare a hra­nei, lucrurile au in­ceput sa se schimbe, in­clusiv in ceea ce priveste calitatea ali­mentatiei. Nu a contat intotdeauna ce e mai hra­ni­tor, ci ce e mai usor de in­tre­tinut, mai profitabil, mai comod. Unii cercetatori spun azi ca, daca ar fi stiut cat se va de­te­riora starea de sana­t­ate a urmasilor lui, „homo sapiens sapiens" nu s-ar fi grabit sa evolueze.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: donsmaps.com

În articolul

Cum arata dieta stramosilor nostri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x