Cum arata dieta stramosilor nostri

Publicat pe 03.07.2011 la 14:07 Actualizat pe 03.07.2011 la 14:09

Una dintre temele predilecte ale expozitiilor Muzeului Alimentarium din Vevey (Elvetia) o reprezinta cea a dietelor alimentare in diferite epoci istorice ale umanitatii, de la preistorie la epoca moderna.

O analiza mai profunda a acestui subiect poate conduce la concluzii surprinzatoare. Ca turist curios, interesat de acest domeniu, am vizitat si eu Muzeul Alimentarium, cu prilejul catorva dintre expozitii, din care am retinut „Les mangeurs de l'an mille" (cu alte cu­vin­te, ce se manca la anul 1000), „De la cuisine à l'usine" (din bucatarie in uzi­na), precum si o alta dedicata evo­lutiei di­e­tei alimentare de-a lungul is­toriei. Des­pre dieta stramosilor ne-am propus sa vorbim de aceasta data.

Vizita la muzeu avea sa imi prilejuiasca mai multe revelatii. Una dintre ele este aceea ca stramosii nostri de acum 40.000 de ani, primii „homo sapiens sapiens", erau mai sanatosi de­cat suntem noi astazi (luati per an­samblu). Datorita faptului ca dieta lor era in principal frugivora - bazata pe ra­dacini, frunze, nuci, miere, se­min­te, graunte, legume, ciuperci - si doar intr-un procent redus consumau carne, pes­te, lactate - se pare ca aveau o spe­ranta de viata de peste 60 de ani, o inal­­time medie de 1,75 m barbatii, res­­­pectiv 1,65 m femeile, erau supli, agili si, lucrul cel mai important, aveau dinti foarte buni.

Se stie ca o dantura sa­­­na­toasa este garantia unui corp sa­na­­­tos si chiar daca oamenii nu se aleg ca­­u­tandu-i dupa dinti, precum caii, nu trebuie sa ne neglijam dintii. (O zi­ca­­la veche spune ca omul isi sapa groapa cu dintii; asta vrea sa exprime doua ade­­varuri - pe de o parte, ca, in functie de ceea ce mancam, putem sa ne asi­gu­­­ram o viata sanatoasa, si, pe de alta par­­te, ca sanatatea dintilor e importanta pentru sanatatea fiecaruia).

Urmarind reperele expozitiei el­ve­tiene, aveam sa mai aflu ca acum zece mii de ani si ceva, odata cu transforma­rea oamenilor din cu­le­gatori si vanatori in cultivatori si cres­catori de animale, o data cu diversificarea modalitatilor de tratare termica si conservare a hra­nei, lucrurile au in­ceput sa se schimbe, in­clusiv in ceea ce priveste calitatea ali­mentatiei. Nu a contat intotdeauna ce e mai hra­ni­tor, ci ce e mai usor de in­tre­tinut, mai profitabil, mai comod. Unii cercetatori spun azi ca, daca ar fi stiut cat se va de­te­riora starea de sana­t­ate a urmasilor lui, „homo sapiens sapiens" nu s-ar fi grabit sa evolueze.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: donsmaps.com

În articolul

Cum arata dieta stramosilor nostri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x