Cum îți transformi pasiunea pentru gătit în carieră. 5 sfaturi de la bucătari renumiți

Publicat pe 27.11.2018 la 11:29 Actualizat pe 27.11.2018 la 11:33

Bucătarii profesioniști au o curiozitate nativă, testează, experimentează cu diferite arome, își îmbogățesc constant lista de rețete și își perfecționează cu încăpățânare tehnicile.

Pasiunea pentru gătit nu înseamnă doar să îți placă să prepari mâncăruri diferite în fiecare zi. Bucătarii profesioniști au o curiozitate nativă, testează, experimentează cu diferite arome, își îmbogățesc constant lista de rețete și își perfecționează cu încăpățânare tehnicile.

În plus, aceasta este, probabil, cea mai înfloritoare perioadă pentru cei care își doresc să devină bucătari profesioniști. Există mii de rețete și clipuri care arată exact cum se gătesc preparatele sofisticate, în hipermarketuri găsești cu ușurință ingrediente asiatice, de origine africană sau condimente pentru îndrăzneața bucătărie sud-americană. Însă de la transformarea unui hobby în pasiune și apoi în carieră este cale lungă. Dacă te-ai hotărât că aceasta este calea pe care vrei să o urmezi, Thrilist a pregătit câteva sfaturi pentru începători de la unii dintre cei mai renumiți bucătari din lume:

Specializează-te pe o bucătărie anume

Tony Mantuano, bucătarul chef de la restaurantul Spiaggia, spune că este foarte important să te specializezi pe o bucătărie anume, iar pentru a face asta ar trebui să intri în contact cu tradițiile și cultura zonei respective. „Inspirația vine din aceste tradiții și din cultură. Ar trebui să petreci un timp în zona aceea, să înveți tehnicile autentice de gătit de la localnici și să descoperi modul în care bucătarii de acolo își modernizează propriile tehnici. Observă cum trăiesc oamenii, cum improvizează. Această experiență te va ajuta cu siguranță să îți creezi o perspectivă unică asupra acelei bucătării”, spune Mantuano.

Perfecționează-ți dexteritatea

Mânuirea rapidă a ustensilelor de gătit este crucială pentru un bucătar care visează să lucreze într-un restaurant de succes. Ludo Lefebvre, de la localul Petit Trois, din Los Angeles, este de părere că primul lucru pe care ar trebui să înveți este să mânuiești cuțitul. „Asigură-te că știi să îl folosești și cu ochii închiși. Viteza este extrem de importantă, pentru că în bucătărie lucrăm întotdeauna sub presiune”, spune el.

Iar Mindy Segal, de la restaurantul Hot Chocolate, din Chicago, subliniază cât de important este să fii mereu dispus să înveți: „Ține capul plecat, urechile deschise și orice ai face nu îți pierde concentrarea. Amintește-ți că înveți o meserie pe care unii o perfecționează o viață întreagă”.

Documentează-te până în cele mai mici detalii

Înainte de a-ți propune să devii bucătar, asigură-te că știi tot ce se poate despre această meserie, care presupune mult mai mult decât pare la prima vedere. Află ce aptitudini îți sunt necesare, ce responsabilități vei avea, care sunt diferențele între un ajutor de bucătar și un bucatar chef, dar și la ce salariu să te aștepți și cum poți ajunge să câștigi mai mulți bani.

Josh Capon, de la restaurantul Lure Fishbar, din New York, recomandă chiar să ții un jurnal în care să îți notezi toate lucrurile noi pe care le înveți. „Trebuie să faci fiecare experiență să conteze. Când eram la școala de bucătari, am urmat un curs de nouă zile în care am învățat să fac pâine. La final, am crezut că pot intra în bucătărie și pot face o pâine. Nu a fost deloc așa și m-am enervat. Experiența contează enorm, iar cât de repede o acumulezi depinde doar de tine”, spune el.

Mănâncă mai des la restaurante

Bucătarii Vinny Dotolo și John Shook au același sfat: mănâncă în oraș cât de des poți, la restaurante bune, investește cât de mult poți în a mânca preparatele care te interesează și vei fi răsplătit din plin. „Este important să vezi ce și cum gătesc alții. Îți antrenează și îți dezvoltă papilele, îți oferă inspirație”, spune Shook.

Învață ce înseamnă să manageriezi un restaurant

Cei care au ambiția de a-și deschide propriul restaurant într-o bună zi nu trebuie să se mulțumească doar cu a ști să gătească preparate delicioase, ci ar trebui să învețe și cum funcționează un restaurant. „Este o operațiune dinamică și complexă. Cu cât știi mai multe despre asta, cu atât vei avea mai mult succes ca bucătar, manager de restaurant sau proprietar”, spune Charlie Palmer, bucătar la Aureole, în New York.

Mai mult, împacă-te cu ideea că acest proces este unul de lungă durată. Nu te grăbi să sari pași importanți în formarea ta profesională. „Durează cam la fel de mult să devii bucătar cât durează să devii doctor. Pentru a ajunge bucătar chef trebuie să fii pregătit să studiezi și să experimentezi în locurile potrivite chiar mai bine de 10 ani, înainte de a fi pregătit să îți deschizi propria afacere. Mereu mi se pare că absolvenții mai tineri ai școlilor de gătit sunt foarte nerăbdători să sară peste acești pași și să devină direct proprietari”, spune Michael Ferraro, proprietarul restaurantelor Delicatessen și Macbar, din New York.

Dacă te-ai hotărât să îți transformi pasiunea pentru gătit într-un job full-time, atunci cu siguranță aceste sfaturi îți vor fi de ajutor în drumul tău spre a deveni un chef de succes. Și, cine știe, poate într-o zi vei avea propriul tău restaurant în care să personalizezi meniul și să îți pui amprenta asupra preparatelor delicioase pe care le pregătești celor care îți trec pragul.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Marian Weyo

În articolul

Cum îți transformi pasiunea pentru gătit în carieră. 5 sfaturi de la bucătari renumiți

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Horoscop săptămânal 01-07 aprilie 2024. Mai multe zodii au parte de o conexiune profundă cu partenerul de cuplu
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x