Cum sa postesti intr-un mod sanatos
Publicat pe 18.04.2013 la 11:29 Actualizat pe 18.04.2013 la 11:30
Suntem in postul Pastelui si multa lume tine post. Decizia de a tine post este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de putinta. Multi dintre noi nu reusesc sa tina tot postul de 7 saptamani desi isi propun si simt in adancul sufletului lor ca este un gest cel putin firesc inainte de marea Sarbatoare a Invierii lui Iisus Hristos.
Cei ce tin post consuma doar alimente de origine vegetala, insa exista si varianta mai blanda pentru care multa lume opteaza, anume regimul ovo-lacto-vegetarian in care se consuma produse lactate si oua alaturi de cele vegetale (cu varianta sa de regim lacto-vegetarian, din care se elimina ouale).
Nutritionistii ne spun ca regimul vegetarian nu este periculos pentru sanatate daca sunt respectate cateva reguli esentiale. Iata care sunt acestea, conform revistei Practic sanatate:
1. Asociaza cat mai multe alimente
La o masa este bine sa combini legumele seci (fasole, mazare, linte) cu cereale sau legumele proaspete cu oleaginoasele care sunt hrana pentru creier (arahide, seminte de dovleac, migdale, nuci, alune, fistic).
Iata cateva combinatii indicate: gris cu legume, orez cu linte, fulgi de ovaz cu lapte de soia, branza cu paste (in cazul in care optezi pentru regimul lacto-vegetarian).
Daca alegi sa consumi si oua, este indicat sa iti completezi proteinele de care are nevoie corpul tau cu oua fierte moi sau cleioase, dar nu mai mult de trei pe saptamana. Este bine ca la fiecare masa sa mananci cate un produs lactat, branza, lapte, iaurt. Pestele este foarte important sa il mananci ori de cate ori regulile postului mare permit.
2. Consuma alimente integrale
Alimentele integrale, care sunt bogate in fibre si minerale, iti echilibreaza dieta: paine si paste fainoase integrale, orez integral, etc. Singurul lor inconvenient este ca iti pot crea mici probleme digestive cum ar fi balonarea. Este indicat sa bei multe lichide in acest timp, ca sa ajuti tranzitul intestinal si sa eviti constipatia. Daca nu suporti acest tip de alimente, alege produsele semi-integrale care sunt mai usor de digerat.
3. Asigura-ti necesarul de fier
Fierul oferit de alimentele de origine vegetala este absorbit de organism in proportie mult mai mica decat fierul din produsele animale. Organismul nostru asimileaza doar 3% din fierul continut de vegetale si 15% din cel furnizat de carne. Pentru a evita o carenta de fier, adauga suc de lamaie la salate si sosuri sau bea suc de portocale sau grepfruit la finalul mesei (vitamina C favorizeaza absorbtia de fier).
4. Legume noi
Regimul vegetarian nu este asa de trist precum pare unora. Natura ne ofera din belsug fructe, legume si cereale. Ai din ce alege ca sa-ti diversifici meniul. Asadar, nu ezita sa incluzi in alimentatie si cerealele si legumele mai putin populare la noi cum ar fi orz, soia, avocado, anghinare, cartofi dulci, sparanghel.
5. Condimente din belsug
Ca sa imbunatatesti calitatea nutritiva a alimentelor, presara deasupra mancarurilor germeni de grau care sunt foarte bogati in proteine, fier si vitamine din complexul B. Nu uita nici de semintele de susan bogate in lecitina, de patrunjel, foarte bogat in vitamina C, de marar, de boabele de mustar, busuioc si in general de orice condiment care da savoare mancarii tale.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: odt.co.nz