Cum sa te bucuri de beneficiile a ceea ce mananci
Publicat pe 06.04.2011 la 17:40 Actualizat pe 06.04.2011 la 17:42
Mancarea nu este doar o modalitate de a ne umple stomacul, iar a alege cu grija ceea ce consumam nu este un moft, ci tine de atentia si respectul pe care trebuie sa il oferim corpului nostru pentru ca el sa functioneze optim.
Alege organic
Modul in care sunt cultivate plantele are un impact puternic asupra valorii lor nutritive. Legumele si fructele organice au un continut mai ridicat de vitamine decat cele neorganice. Portocalele au, de exemplu, cu pana la 30 la suta mai multa vitamina C, iar rosiile au un continut de flavonoide cu cu 97 la suta mai ridicat decat al celor crescute cu chimicale.
Carnea vacilor crescute cu iarba proaspata are un continut de trei ori mai ridicat de omega 3 si un nivel de substante anti-cancerigene de la trei la cinci ori mai ridicat.
Combinarea de nutrienti
Daca vei alatura unei fripturi cativa morcovi fierti, vei absorbi de doua ori mai mult fier din carnea rosie (morcovii sunt bogati in beta-caroten ce ajuta la absorbtia de fier). Combinatia de pui cu broccoli duce la absorbirea la pana de 13 ori a componentelor anti-cancer decat a legumelor simple.
Densitatea de energie mai redusa
Densitatea energiei se refera la numarul de calorii pe care il contine un anumit fel de mancare, pentru fiecare gram. Fructele si legumele de exemplu au cel mai scazut nivel de energie. Prin consumul de alimente cu o densitate de energie scazuta, cresti nivelul de nutrienti. De aceea redu cantitatea de carne si creste-o pe cea de legume.
Pastreaza fructele la temperatura camerei
Unele fructe continua sa isi creasca nivelul nutritiv, dupa ce sunt culese, atata timp cat sunt tinute la temperatura camerei si nu in frigider. Nu se stie exact de ce, dar anumite enzime isi cresc activitatea la aceasta temperatura. Fructele care se bucura cel mai mult de aceste proprietati sunt: pepenele verde, rosiile si piersicile.
Foto: multivu.prnewswire.com