Cuptorul cu microunde - un pericol pentru sanatate?

Publicat pe 05.11.2013 la 14:16 Actualizat pe 05.11.2013 la 15:13

Stilul de viata a multora dintre noi implica si un nivel ridicat de stres. Luam masa pe fuga, nu de putine ori in fata calculatorului sau a televizorului. Cat despre timpul pe care il dedicam gatitului... nu degeaba restaurantele de tip fast-food si mancarurile semi-preparate sunt atat de populare. Traim in timpul vitezei si acest lucru se rasfrange pe toate planurile vietii noastre. Si desi multe inventii tehnologice ne fac viata mult mai usoara, nu toate ne-o fac si mai sanatoasa. Cuptorul cu microunde de exemplu, este pe cat de popular, pe atat de controversat.
Problema cu acest obiect electrocasnic este ca microundele ce incalzesc alimentele reduc valoarea nutritiva a acestora, distrugand exact vitaminele si fitonutrientii care previn bolile si iti asigura ca ai o stare fizica si psihica buna. Stiai ca atunci cand incalzesti broccoli la cuptorul cu microunde in jur de 98% din nutrientii ce lupta impotriva cancerului sunt distrusi?
Pentru a intelege de ce se intampla acest lucru, trebuie in primul rand sa stii ca vitaminele si fitonutrientii (nutrienti obtinuti din plante) sunt molecule fragile si sunt usor distruse de caldura. De aceea plantele crude contin mult mai multi nutrienti decat cele gatite. Energia generata de cuptorul cu microunde este extrem de puternica - dureaza doar cateva secunde pentru a incalzi un bol de supa sau a topi o bucata de unt.
Daca folosesti cuptorul cu microunde pentru incalzit mancarea, atunci trebuie sa stii ca folosit pentru a gati ceva este mult mai nociv. Microundele actioneaza asupra apei din interiorul moleculelor alimentelor pe care le gatesti, ceea ce duce la formarea caldurii din interior si raspandirea ei spre exterior. Acest lucru duce de descompunerea aproape totala a vitaminelor si fitonutrientilor.
Atfel, mancarea incalzita sau gatita la microunde este un compus din calorii, fibre si minerale din care lipsesc in totalitate elemente esentiale care sa te ajute sa ai o stare de sanatate buna. Pentru a te asigura ca te bucuri de ceea ce alimentele iti pot oferi, incearca sa ai o dieta bogata in legume si fructe proaspete. Gatirea unora dintre ele este chiar recomandata, insa metoda de gatire este foarte importanta. Evita sa fierbi indelungat fructele si legumele si prajelile.
Foto: hepta.ro
În articolul

Cuptorul cu microunde - un pericol pentru sanatate?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x