De ce dieta mediteraneana functioneaza
Publicat pe 23.08.2010 la 15:01 Actualizat pe 23.08.2010 la 15:28
Tot mai des se vorbeste in ultimul timp despre dieta mediteraneana. Acum sa nu va inchipuiti ca mediteraneenii tin vreun regim pe viata. Nu, e vorba doar despre un stil de viata sanatos, care se caracterizeaza prin mese pline de fructe si legume, peste si fructe de mare, ulei de masline, condimente si cate un pahar cu vin.
Spaniolii si francezii din sud, italienii si grecii, turcii sau evreii, toti folosesc in esenta aceleasi produse de baza, insa combinatiile neasteptate si condimentele nasc mancaruri unice si atat de diferite, astfel ca le poti recunoaste bucatele cu ochii inchisi.
Daca am zis Sicilia, am zis ton, ulei de masline si vin de Marsala! Daca te trezesti dimineata si te duci in port, la Trapani, de exemplu, poti sa-ti iei direct din barcile pescarilor peste, caracatite, calamari si scoici vii sau poti sa treci strada si sa intri in piata de peste, de unde iti poti alege o felie de ton, mare cat o farfurie. Mai faci cativa pasi si gasesti la tonete pastrama de ton sau peste sabie, icre sau lapti conservati, caracatita uscata, dar, mai ales, usturoi de Nubia.
Usturoiul de Nubia, acum specific bucatariei siciliene, dar provenind de fapt din sudul Egiptului, era cunoscut inca din Antichitate, fiind nelipsit in bucataria egipteana. El are o camasa rosie-trandafirie, e tare, aromat, nu se inverzeste si nu isi altereaza gustul ca cel chinezesc cu care este intoxicata piata romaneasca.
De fapt, usturoiul este specific bucatariei meditaraneene, indiferent cum e pus in mancare, intreg sau zdrobit. Francezii din zona Nissei, de exemplu, au niste farfurioare speciale, cu striuri, zgariate cand lutul era umed, pentru a rade usturoiul foarte fin. Daca ne place usturoiul, dar nu vrem sa mirosim deloc, putem sa punem in mancarea aproape gata un catel sau doi, intregi, si sa-i scoatem la sfarsit.
Cimbrul, coriandrul, menta si busuiocul sunt obligatorii, chiar daca mananci un gratar, paste, pizza sau pur si simplu un sandvis cu ansoa.
SANDVIS SICILIAN
In Sicilia, de la copiii care bat mingea pe strazi si pana la turistii din restaurantele cochete, se mananca un anumit tip de sandvis, cel traditional zonei, si este pacat sa ajungi aici si sa nu gusti asa ceva. Se taie o bagheta in doua, se ung ambele parti cu ulei de masline, se pun apoi ansoa sarate, rosii taiate rondele, un pic de parmezan ras, usturoi zdrobit sau taiat felii si busuioc.
Se preseaza cele doua jumatati si se obtine cel mai bun si special sandvis din zona. Numai daca va imaginati combinatia de gusturi si arome, va lasa gura apa! Si v-am dat aceasta reteta pentru ca poate fi incercata si la noi, toate ingredientele fiindu-ne la indemana. In meniul restarantelor il puteti gasi ca Bruschetti cu file de ansoa.
VINETELE SICILIENE
Cred ca numai dulciuri nu fac mediteraneenii din vinete! Vinete avem si noi, insa in afara de traditionala salata frecata cu ulei si ceapa si, eventual, de o musaca, nu prea folosim vinete, asa cum o fac sicilienii, mai ales in extrasezonul de zacusca. Vinetele, coapte, prajite, la cuptor, pe gratar, umplute, taiate cubulete, felii si gatite cu tot felul de mirodenii intregesc savoarea bucatariei siciliene.
Melanzzane parmigiana este un fel de mancare din vinete taiate felii pe lung, peste care se presara parmezan, sos de rosii, usturoi pisat si busuioc. Mai intai se calesc un pic vinetele in ulei de masline si apoi se asaza in straturi intr-o tava si se dau la cuptor.
Uleiul pe care vinetele il absorb imediat cand le-am calit, impreuna cu sosul de rosii, sunt suficiente pentru ca vinetele sa fiarba 15-20 de minute. Daca vrem, putem sa punem si felii de ardei capia copti. Nu cred ca poate fi o mancare mai usoara de vara, care poate fi mancata calda sau rece, de dulce sau de post, daca eliminam parmezanul.
sursa: Jurnalul National
foto: http://trendsupdates.com