De ce este halvaua cel mai bun desert de post
Publicat pe 03.03.2014 la 23:54 Actualizat pe 03.03.2014 la 23:59
Halvaua autohtona se obtine din seminte de floarea-soarelui. Miezul acestora se prajeste, se macina, apoi se amesteca impreuna cu cantitati aproximativ egale cu halvita fierbinte. Halvaua din import este totusi de o calitate mai buna, nu se inmoaie si este mai consistenta ca a noastra. De cativa ani, au aparut si in magazinele noastre noi variante mai rafinate, avand la baza susan sau fistic
Halvaua autohtona se obtine din seminte de floarea-soarelui. Miezul acestora se prajeste, se macina, apoi se amesteca impreuna cu cantitati aproximativ egale cu halvita fierbinte. Halvaua din import este totusi de o calitate mai buna, nu se inmoaie si este mai consistenta ca a noastra.
De cativa ani, au aparut si in magazinele noastre noi variante mai rafinate, avand la baza susan sau fistic. In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane - susanul. Fiecare popor producator de halva a adaptat de-a lungul timpului, creativ, reteta initiala, pastrandu-se, totusi, ca elemente comune grisul, zaharul si nucsoara. Unele retete includ fructe uscate si stafide. Pe langa nucsoara, aroma aparte este data de scortisoara, de sofran si de apa de trandafiri. Ingredientele sunt amestecate, formandu-se o pasta, care apoi se asaza in forme speciale, dreptunghiulare.
Halvaua de calitate trebuie sa aiba structura fibroasa, fina si uniforma de halvita, aspect unsuros, sa se rupa usor si sa nu se faramiteze la taiere; gust si aroma placute, specifice; sa fie dulce, fara gust de ranced sau mucegai. Culoarea variaza de la galbui-cenusiu deschis-brun, in functie de ingredientul adaugat. Cu toate ca este mai comod sa o cumperi din magazin, este o adevarata desfatare sa mananci o halva facuta in propria bucatarie. Nu ai nevoie de mult timp si este si usor de pregatit. Pentru cei interesati: halvaua de susan si miere este unul dintre cele mai bune alimente afrodisiace.