De ce este mic-dejunul atat de important?
Publicat pe 20.10.2010 la 11:48 Actualizat pe 20.10.2010 la 12:35
Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei si, chiar daca mai toti stim asta, de cele mai multe ori sarim cu buna stiinta peste masa de dimineata. Nu ar trebui, iar argumentele nu au legatura doar cu silueta. In realitate, pe langa energie pentru intreaga zi, micul-dejun ne poate ajuta sa prevenim o serie de boli.
Statistic, doar 4 din 10 romani iau un mic dejun sanatos zi de zi. Restul prefera sa cumpere ceva in fuga, in drumul spre munca sau scoala, dupa caz - insa acest obicei este nociv, fiindca cele mai la indemana produse sunt cele de patiserie sau fastfoodul.
"Masa sanatoasa de la inceputul zilei poate preveni aparitia diabetului si a obezitatii. Iar daca nu e obezitate, sunt sanse mici si de aparitie a afectiunilor cardiovasculare", spun doctorii.
O masa bogata dimineata asigura calorii si energie, care se vor consuma apoi in restul zilei (cand metabolismul este mai activ), pe cand o masa bogata seara nu face nimic altceva sa duca la ingrasare.
Ce sa consumam la micul dejun?
- Legume;
- Paine (de preferinta integrala);
- Proteine (lapte, oua, branza sau carne);
- Cereale.
Atentie: NU consumati dulciuri dimineata fiindca secretia de insulina din corp va fi mai mare si apoi, in restul zilei, senzatia de a avea nevoie de dulce revine si mai puternic.
Foto: networkingwomen.org.uk